Ecuația iubirii


Micuțul vorbește și vorbește și vorbește… Mă uit la mama sa. Îl ține de mână, dar e cu gândul departe. Va mai trece o vreme și copilașul va înceta să-și depene gândurile. Într-o zi, absența mamei îl va face să ascundă, să mintă, să-și caute companii nepotrivite.

”-Nu știu de ce… între noi, s-a instalat o mare tăcere”, îi spune ea prietenului său. ”Nu mă simt bine deloc. Am în continuu stări de tristețe, de panică, mă enervează orice și nu mă mai mulțumește nimic. Cred că relația noastră îmi face rău. Mă simt așa de rău și ție nu-ți pasă decât de tine!”

Vă sună cunoscute istorisirile de mai sus? Ele sunt reale. E o vreme în care e încurajat egocentrismul, căutarea ”fericirii” proprii, performanța individuală. E un timp în care gardurile dintre locuințe sunt din ce în ce mai înalte, deopotrivă cu zidurile între inimi. Iar oamenii se simt cu atât mai singuri cu cât caută să-și plângă și să-și stingă propriile solitudini, uitând de singurătățile altora.

Iubiți și fideli cititori ai blogului, e bine ca ecuația iubirii să aibă o necunoscută: ”eul”. Dragostea presupune să mă pun la dispoziția celuilalt, cu toată făptura mea. De petrec două ore cu tatăl meu, în acele două ore să-mi pun în paranteză făptura, cu grijile inerente viețuirii personale. Să fiu acolo pentru el. Cu totul dispus a-l asculta, a-l accepta, a-l încuraja.

Când ți-ai sunat ultima oară prietenii? Când le-ai spus, ultima oară, din tot lăuntrul și cu tot angajamentul, celor din familia ta, că-i iubești? Când ai dăruit, ultima oară, din multele tale lucruri, pe acela de care un altul avea nevoie? Când ai plâns ultima oară cu cel ce plânge? Și când au fost brațele tale mângâietoare pentru o ființă îndurerată prea tare de rănile firii?

Să căutăm a ne desprinde de noi înșine, de dragul celor cu care ne intersectăm existențele! Nu ne vom pierde, ci ne vom câștiga… Iar necunoscuta ecuației iubirii, ”eul”, va fi revelată și încoronată cândva plenar și etern. 😉

Despre patrincaandrei

Andrei Pătrîncă este medic psihiatru, creștin, interesat să-i ajute pe tineri să depășească diverse abisuri existențiale. Articolele lui Andrei Pătrîncă nu sunt scrise în manieră științifică sau teologică, ci sunt zămislite din propria concepție despre lume si viață. Mesajele prietenilor lui, postate pe blogul său, sunt scrieri care i-au atins inima și i-au marcat existența. Lectură plăcută tuturor! :)
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la Ecuația iubirii

 1. Katy zice:

  E bine ca ecuația iubirii să aibă o necunoscută: ”eul”….Excelent spus, draga Andrei! Sunt convinsa ca petreci timp de calitate cu oamenii cu care stai de vorba,fie ca sunt cei dragi ai tai, prietenii sau chiar pacientii tai… Ai invatat bine de la Cineva pasiunea asta pentru a-ti iubi aproapele!

 2. Sarut mana! Doamne-ajuta!

 3. Dana zice:

  Ce poate fi mai presus de asta: „ecuatia iubirii sa aiba o necunoscuta, eul”?
  Foarte frumos, Andrei!

 4. daniela zice:

  Invatam de la Marele Iubit sa iubim si sa impartasim durerile, bucuriile altora… Si totusi, traim si perioade in care oricat de mult am vrea sa fim altruisti, sa daruim altora, nu reusim pentru ca desaga personala e goala, si oricat am fi de spirituali, accesand parghia credintei, nu reusim sa ne umplem propriile inimi, asa, doar „apasand un buton”. Sunt perioade de pustiu, in care avem nevoie sa fim ajutati, hraniti cumva… Nu cred ca atunci mai poate fi vorba de egocentrism. Atunci chiar si problemele altora apasa prea mult asupra ta si nu mai poti sa te implici. In conditiile astea, ce sfat oferi?

  • Categoric, e nevoie de reciprocitate. Dupa cum reiese din articol, din exemplul fetei care nu este niciodata ascultata, a nu tine seama de tine, a nu fi de partea ta atunci cand se cade, genereaza multa suferinta interioara. Si daca vorbim despre credinta, iti dau un citat din Pateric: „Tot ce trece peste dreapta masura vine de la draci”. Sunt relatii care ne dezarmeaza, ne seaca, care sunt comsumptive, care nu ne hranesc, si sunt relatii care ne imbogatesc si ne devin oaze binecuvantate prin pustiul vietii. Avem nevoie de ambele, pentru a creste sanatos si armonios.
   In concluzie, in astfel de momente de seceta launtrica, e nevoie sa intarim contactele cu oameni care stiu sa daruiasca, sa se puna intre paranteze, sa fie acolo pentru a ne asculta, incuraja, imbratisa, ridica. 🙂

 5. GratielaMihai zice:

  frumos!!!

 6. Cristina Ghedea zice:

  frumos articol, toate sunt frumoase, sfaturi utile, multumim pentru ca va daruiti atat de mult oamenilor pentru a le ajuta.

  am o intrebare, poate fi latura cealalta cand poti sa te daruiesti celor din jurul tau, ajutandu-i cu un sfat, intelegandu-le durerea, ascultandu-i, incurajandu-i si totusi cand ajungi tu la randul tau sa ai nevoie ca cineva sa-ti fie aproape pentru a te sprijuni si ajuta – parca nu mai ai pe nimeni caruia sa-i spui durerea ta (ma refer la oameni, pt. ca Dumnezeu e cel ce este mereu langa om, gata sa-l ajute), pentru ca nimeni nu are timp sa te asculte si nici nu vrea sa te inteleaga? Sau e vorba aici de o gandire gresita?

  • Multumesc pentru intrebare! E o dorinta legitima in noi sa nazuim ca, la randul nostru, sa fim hraniti, ocrotiti, sprijiniti, in relatiile interumane. Multi dintre cei care se daruiesc neincetat nu gasesc persoane inaintea carora sa se destainuie, pe bratele carora sa planga, in inimile carora sa gaseasca mereu un locsor cald al acceptarii. E important sa cautam astfel de persoane, chiar in afara cercului de oameni pe care noi ii sprijinim, dar, daca cumva nu le gasim, sa ne legam mai puternic de Cel care ne poate potoli cele mai adanci nevoi launtrice de prietenie si simtire comuna! Iti recomand cartea „Conectarea interpersonala”, de Larry Crabb, pentru un raspuns amplu si argumentat in aceasta directie!

   • Cristina Ghedea zice:

    Mulţumesc pentru raspuns şi pentru cartea recomandata, fiţi binecuvantat!

 7. Pingback: Ecuația iubirii | Biserica Penticostala Maranata Vulcan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s