Ce contează într-o relație?


Citesc cu plăcere o carte interesantă a psihoterapeutului creștin Larry Crabb, ”Conectarea interpersonală”.  De mult timp nu m-am regăsit în vreo lectură mai bine decât în această fascinantă și profundă scriere. După ani de muncă asiduă pe câmpul psihoterapiei, în cea mai dificilă și cuprinzătoare latură a sa, cea analitică, concluzia la care a ajuns Larry Crabb, punând cap la cap toate observațiile clinice, a fost că ceea ce contează cel mai mult pentru vindecarea unui pacient de-al său nu e nicidecum tehnica folosită, ci putința conectării cu cel bolnav într-o relație plină de înțelegere și de dragoste.

Psihiatrul Viktor Frankl îndrăznise, sfidând preconcepțiile terapeutice în vogă la vremea lui, să afirme răspicat că dragostea este una dintre cele mai puternice forțe generatoare de sens din câte există, pe când sexualitatea (marcant și nejustificat prezentă în psihodinamica freudiană) își ratează rostul oridecâteori încearcă să ființeze în afara iubirii. După el, puzderie de psihoterapeuți seculari și creștini avea să îmbrățișeze viziunea spiritual-personală a omului, viziune care, spun eu, a înnoit pentru totdeauna felul de abordare a suferindului emoțional. Urmând această traiectorie, dr. Larry Crabb are curajul, fără a deveni o clipă reducționist, să afirme că miraculoasele operări ale schimbării lăuntrice stau în relații: în cele pe verticală și-n cele pe orizontală.  

Unul dintre exemplele date de Larry Crabb este chiar cel al băiatului său. Larry primește un telefon neașteptat din partea conducerii școlii, prin care i se aduce la cunoștință faptul că odrasla sa a fost exmatriculată pe motive disciplinare. Deși în mintea lui se nășteau fel de fel de trăiri, atunci când se găsește în fața fiului său, copleșit surprinzător de o dragoste și de o milă imense care se coboară asupra lui, Larry nu-i face fiului niciun reproș, ci doar îi spune: ”-Ce pot să fac pentru tine?” Mai târziu, fiul recunoaște că atitudinea plină de iubire a tatălui a fost elementul declanșator al convertirii lui și, implicit, al schimbării interioare. O altă pildă pe aceeași temă este experiența cu unul dintre pacienții săi. Lucrase cu el vreme îndelungată, dar unele probleme păreau insurmontabile. Într-o zi, trece pe lângă clientul X, care lua prânzul cu un alt bărbat. După un moment de ezitare, dacă se cade sau nu, psihoterapeutul se îndreaptă spre pacient și, după o scurtă conversație, este invitat și el să se alăture părtășiei lor. Peste ani, întrebat fiind ce i-a folosit cel mai mult din terapia primită, fostul ”bolnav” a relatat că ziua în care psihoterapeutul lui a luat prânzul cu el a fost cea mai importantă pentru dinamica lui spre tămăduire lăuntrică. Și, în fine, al treilea caz care m-a mișcat este cel al unui prieten de-ai săi, care, confruntat cu apăsătoare poveri interioare, a apelat la ajutorul unui amic, preot. Știți ce strategie ”terapeutică” a avut preotul? După ce l-a ascultat, nu i-a spus absolut nimic, ci doar l-a îmbrățișat. Și a fost de-ajuns pentru ridicarea lui la o viață biruitoare.

 Interesant: oamenii se sinucid cel mai puțin în vremea calamităților sociale. Își pierd case, averi, animale, li se clatină siguranța zilei de mâine, dar de sinucis, nu se sinucid. Știți de ce? Sociologii au făcut această mirobolantă descoperire: în vremea dezastrelor naturale, oamenii sunt solidari unii cu ceilalți și nu mai sunt singuri. În încercare, comunitatea e unită. Iar comunitatea unită e inamic puternic împotriva întristării și a temerilor de orice fel.

Și-atunci ce contează într-o relație? Care este scânteia aceea care aprinde, prin noi, voința de viață și de schimbare în ceilalți? Mustrarea noastră violentă? Amenințarea? Tăcerea? Izolarea de ei? Și acestea pot avea roade, într-un conformism exterior al celui în nevoie, fără ancore în profunzime. Așa se fac fariseii, depresivii, istericii, anxioșii. Din aplicarea abuzivă a legii fără de har, a dreptății crude rupte de dragostea cea blândă. Și nu doar în religie, ci și în familie, la școală, la locul de muncă. Eu cred, la unison cu înțelegerea nou-testamentală pe care o am, în acord cu cele mai prolifice școli de înțelegere umană ale momentului și cu experiențele dintotdeauna ale sfinților creștini, că forța care mișcă lumea este iubirea. Puterea aceea care te îndeamnă a-ți pune pe plan secund mânia față de fiul tău greșit, puterea aceea care te face să-ți lepezi mândria de terapeut și să prânzești cu pacientul tău, puterea aceea care te învață ca, în loc de canon, să-i dai sufletului enoriașului ce suspină lângă tine sfântul remediu al îmbrățișării – iată ce contează într-o relație!

Știu că unii dintre dvs., cititorii, aveți vocații de justițiari. Fiți liniștiți! Îndreptarea, mustrarea, întoarcerea celuilalt rămân valabile plenar. Numai că ele încep să lucreze doar după ce iubirea începe să vindece și niciodată înaintea ei.

”-Aleg să te iubesc în ciuda rănilor pe care mi le produci!”. ”-Voi lupta cu tine până se vor ivi zorii biruinței!”. ”-Oridecâteori ai nevoie de mine, sunt aici, pentru tine!”. ”-Îmi pasă de tine și cred în schimbarea ta!”. ”-Chiar remușcările tale îmi spun că ești pe drumul cel bun!”. ”-Te iert pentru că am fost și eu iertat, iar dragostea ce se revarsă din mine spre tine aparține Celui care m-a învățat ce înseamnă iubirea!”. ”-Aleg să te iubesc…!” Sunt cuvinte pe care le putem spune în mod diferit, adaptat nevoilor și disponibilităților lor, tuturor celor cu care împărțim, pentru o scurtă vreme, a noastră trecere prin viața terestră. Sunt cuvinte care contează… 

Despre patrincaandrei

Andrei Pătrîncă este medic psihiatru, creștin, interesat să-i ajute pe tineri să depășească diverse abisuri existențiale. Articolele lui Andrei Pătrîncă nu sunt scrise în manieră științifică sau teologică, ci sunt zămislite din propria concepție despre lume si viață. Mesajele prietenilor lui, postate pe blogul său, sunt scrieri care i-au atins inima și i-au marcat existența. Lectură plăcută tuturor! :)
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

29 de răspunsuri la Ce contează într-o relație?

 1. Dana zice:

  Be blessed !

 2. NICO zice:

  ma bucur ca exista si medici crestini care sunt dispusi sa fie alaturi de oameni cu probleme.FELICITARI!

 3. Flavius zice:

  Domnul sa te foloseasca in continuare pentru ridicarea si intarirea multora!

 4. Teodora zice:

  Wow, Andrei! Superbe ganduri! Minunat felul in care poti sa aduci incurajarea! Fii binecuvantat pe mai departe! si asta da..e de publicat !

 5. Eliza zice:

  Frumos articol. Multumesc pentru el.
  Mult har in tot ce faci!

 6. Cristina A zice:

  Frumos articol. M-a zguduit insa, ceea ce ai scris despre momentele in care oamenii se sinucid: anume ca, pe vremea calamitatilor naturale, comunitatea e unita si oamenii sunt solidari unii cu altii, ceea ce inseamna ca rata sinuciderilor este mai mare atunci cand oamenilor le merge bine, sau altfel spus, cand e pace si liniste. Recent am vazut filmul „Untergang” (ultimele zile ale lui Hitler si subalternilor sai in buncarul din Berlin) si am vazut cum oameni care crezusera intr-un ideal gresit, condusi de un om bolnav, si-au luat viata in acel buncar cand s-au vazut inconjurati de trupele rusesti si au realizat ca marele lor vis, acela de a realiza Reichul nazist, esuase. Era si o scena in care o mama isi ucidea copilasii prin otravire, fiindca nu voia sa-i lasa sa creasca intr-o lume lipsita de idealurile naziste. Si ma gandeam ce pierdere… ce irosire de vieti, ce lipsa de iubire fata de ei insisi ca persoane, fata de prietenii lor si fata de copiii lor. Apoi am vazut un alt film care incerca sa explice mecanismul prin care Hitler a manipulat atatea mase de oameni, facandu-i sa-l urmeze orbeste (The wave).
  Citind articolul tau despre cartea dr. Larry Crabb, sunt total de acord cu concluziile dumnealui despre relatii interpersonale de orice tip: dragostea e motorul, dragostea e izvorul oricarui lucru bun, oricarui cuvant bun sau a unui cantec frumos. Ma gandesc insa, cati or fi medicii aceia care rad in sinea lor cand citesc astfel de carti sau aud astfel de opinii, doar fiindca au crescut in lumea aceasta intoxicata de „adevarurile” seculare, care ne invata sa ne detasam „profesional” sau personal de problemele altora si sa ne vedem fiecare de ograda noastra.
  Nu m-ar mira sa aud ca a fost foarte criticat de alti terapeuti sau chiar de unii crestini, caci putini mai sunt oamenii care cred in puterea dragostei in ziua de azi. De ce oare? Poate fiindca putini sunt oamenii care cunosc dragostea, care au „gustat-o” si i-au simtit puterea tamaduitoare.
  Personal, am invatat dragostea de la bunica din partea mamei, atunci cand eram copil. Cand mergeam pe strada cu dansa, nu putea sa treaca pe langa un sarman fara sa ii puna o moneda in mana. Si vedeam cum, de multe ori, lacrimi de bucurie se prelingeau pe fetele mamelor cu copilasi care primeau un banut de la bunica sau o paine calda uneori. Bunica mea nu a stiut niciodata sa citeasca sau sa scrie, dar cand mergea pe strada, stia sa citeasca fetele oamenilor mai bine decat orice licentiat in psihologie. Daca am invatat bunatatea, mila si dragostea de undeva, atunci de la bunica le-am invatat. Sunt cam 10 ani de cand nu mai este printre noi… dar ce am invatat de la ea voi avea grija sa transmit mai departe.
  Bineinteles ca viata mi-a scos in cale multi alti oameni minunati de la care am invatat si inca invat, insa bunica m-a influentat in mod deosebit.

  • ZIci foarte bine ca bunica ta citea chipurile oamenilor mai bine decat un licentiat in psihologie. Asa si este. Oamenii iubirii au o capacitate extraordinara de a se conecta cu ceilalti, in modul autentic, real. Ramane doar, asa cum ai spus, sa dai mai departe. Ar fi pacat sa se piarda faclia descoperita de bunica ta! Intunericul acestei lumi are nevoie de flacara iubirii! 😉

 7. convietuire zice:

  „Aleg să te iubesc în ciuda a….” mi se pare un motto si un ideal sublim… oare l-am putea atinge?

  • Multumesc pentru comentariu!
   Saptamana aceasta am urmarit un film care ar putea raspunde acestei intrebari mai bine decat noi: „Fireproof”. Va invit si pe dvs. sa-l vizionati!

   • Lorena zice:

    L-am vazut aseara…si in afara faptului ca am plans vreo 40 de minute din film am invatat niste lucruri pe care nu ti le spune oricine si poate nu atunci cand ai nevoie sa le stii:)extraordinar filmul!

 8. Ma bucur ca ti-a placut!

 9. Speranta zice:

  Multumesc!

 10. lalya zice:

  ”-Îmi pasă de tine și cred în schimbarea ta!”. Si cand le-ai spus de atatea ori, sau poate nu le-ai spus dar ai simtit si totusi schimbarea nu apare nu e mai bine sa te indepartezi? Cand fara voia ta scoti ce-i mai rau din celalat si acea persoana in ciuda eforturilor tale te face sa fii mai rau nu e timpul sa rupi relatia? Cand stii ca nu mai e nimic de facut? Cand stii ca abandonul e singura solutie reala?

  • Exista si cazuri in care, pentru a nu te abandona, e indicat a rupe legatura. Dar toate acestea se discuta in profunzime cu consilierul, in cabinetul sau. Ceea ce se face pe acest blog este simpla informare in scop psihoigienic.

 11. Allets zice:

  Ii foarte important sa pui un cuvant la timpul lui si momentul potrivit,sa salvezi un suflet cand ii pierdut,sa ii acorzi aproapelui tau ceea ce are nevoie,sa-l bagi in seama cand toti l-au parasit..ma bucur pentru lucrarea care o faci si felicitari.Multumesc pentru sfaturi incantatoare.

 12. Pingback: Ce contează într-o relație? | Biserica Penticostala Maranata Vulcan

 13. Alexandra zice:

  Minunat articol.
  Sunteti un om frumos sufleteste, cum rar intalnesti …

 14. Gabriela zice:

  Superb, superb, imi aduce aminte de un caz relatat de profesorul meu de consiliere, un caz rezolvat cu …dragoste, cu acceptare.
  Felicitari pentru blog!

 15. Carmen zice:

  Ma incanta extraordinar cand intalnesc oameni si in mod special medici care se apleaca sufleteste asupra unei persoane(fiinte).Pentru o persoana bolnava,cu atat mai mult depresiva,conteaza enorm modul in care i se vorbeste,atitudinea si intelegerea cu care este tratata.Nu o data am intrat in cabinetul unui medic si reactia imediata a fost sa ies cat mai repede de acolo…lipsa de interes pentru sufletul omului.Indiferent de specialitatea medicului la care intru in cabinet,energia pe care o emana inainte de a avea loc vreun schimb de cuvinte,mimica fetei ma fac sa fiu reticenta sau chiar sa parasesc incaperea.Se simte in aer vibratia persoanei respective cu care intru in contact.Am invatat pana la acesti ani(48) sa simt oamenii…de mica aveam sau nu ceva pentru o persoana…Era acea intuitie care ma ghida…in timp desi ”o auzeam acea voce” nu am ascultat-o si rau am facut.Dar tot si toate ce au trecut peste mine si prin mine,m-au facut sa (re)invat sa mi-o ascult. si mi-am deschis si mai mult simturile.Oricat de mult se ascunde sau se mascheaza cineva…prima impresie ce mi-am facut-o la primul contact vizual…se verifica si se adevereste in timp.Cu toate ca sunt o fiinta depresiva si cunosc tot ce se poate si in formele cele mai severe depresia(prin experienta proprie),pot spune si fara a fi o lauda,ca eu la randul meu sunt un sprijin pentru persoanele in aceasta situatie,si nu numai..(in general persoanele care au o suferinta oricare ar fi natura sa).Asta,deoarece le recunosc foarte repede si simt nevoia sa le ajut deoarece stiu ce inseamna sa nu ai sprijin in momente cruciale sau in momente de suferinta adanca…In orice relatie,conteaza modul in care comunici…verbal,scris saau pur si simplu prin limbajul trupului…afectiunea din spatele fiecarui cuvant,gest.Intr-o relatie de iubire cu un partener,de cuplu- conteaza si mai mult afectiunea,intelegerea si modul in care privesti si te apleci asupra celuilalt.Toate acestea formeaza un tot denumit iubire.Iubirea are un sens larg si totusi strict;PENTRU CA IUBIREA ESTE UNIVERSALA,AMBISEX SI TOTODATA ESTE UNICA STRICTA CA MANIFESTARE PRIN CUVANT…ESTE ACEEASI LA TOATE FIINTELE,SE TRANSMITE DOAR PRIN ATENTIE,FECTIUNE,SUFLET!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s