Ești robot sau ești om?


 În urmă cu ceva vreme, am fost surprins să descopăr, după publicarea unei reflecții, o reacție disproporționată sosită din partea unui coleg de breaslă. Individul, ateu, era deranjat că am făcut referire la credință într-o expunere publică. Violența lui era îmbrăcată într-o haină aparent desăvârșită a cunoașterii. Băiatul ăsta cunoștea toate studiile din lume în materie de psihiatrie, iar, din toate, scotea întotdeauna din context acele citate care îi susțineau punctul de vedere. Eu m-am retras din discuție și mi-am limitat considerabil interacțiunea cu grupul în cauză. Am urmărit însă postările lui ulterioare, pe alte subiecte, la fel de cverulente și de ofensatoare, la adresa altor colegi și pe alte teme, de astă dată. Pe cât de hipertrofiat era intelectual, pe atât de retardat era afectiv.

De curând, am citit cartea unui psihanalist american, în care acesta declara că ai săi prieteni l-au abordat pentru a-i spune: ”-Am vrea să te avem pe tine, cel real, printre noi”. Nu e exact exprimarea din carte, fabulez pe alocuri, după cum am obiceiul, dar încerc să redau ideea centrală. La remarca prietenilor săi, a intrat imediat în defensivă: ”-Cum, tocmai eu, care am fost întotdeauna alături de voi?” Cu înțelepciunea specifică unei nații mai înclinate spre psihologie decât altele, prietenii i-au răspuns: ”-Ai fost cu știința ta, cu înțelepciunea ta, dar nu ai fost cu inima ta!” Analist ce era și sincer cu el însuși, cum se vrea a fi orice terapeut, a trebuit să recunoască: ”-Inteligența mea era, de fapt, un mecanism de apărare. De teama respingerii, le-am dăruit oamenilor doar mintea mea, nu și prezența mea afectivă. Și am făcut-o pentru că, arătându-mă așa cum îmi e inima, sunt vulnerabil, mă expun. Atunci când greșesc în știință, mă pot apăra, documentându-mă. Nu știu astăzi ceva, stai puțin, pun mâna pe carte și mâine voi fi invincibil! Dar de simțămintele mele, nu mă pot apăra!”

Exista obiceiul, în statele mai răsărite, ca, la angajare, potențialii concurenți pe un anumit post să fie lăsați împreună singuri și monitorizați prin intermediul camerelor de luat vederi. Proba aceasta, de inteligență emoțională, nu doar că era eliminatorie, ci cântărea cel mai mult în selecția respectivă. Puteai să ai la degetul tău mic toată știința, dacă nu reușeai să stabilești o relație lipsită de tensiuni cu al tău coleg, nu erai primit la acel loc de muncă. Rațiunea invocată pentru acest mod de alegere a angajaților era una simplă: cunoașterea se poate dobândi, un caracter e prea târziu să mai poată fi schimbat.

Uitându-mă-n urmă, văd și la mine multe ocazii în care am încercat să mă conectez cu oamenii prin prisma cunoașterii, pe când participarea afectivă a lipsit. Pot identifica momente clare din viață în care m-am cârâit cu semeni pentru lucruri în care credeam. Nu regret că mi-am apărat valorile, aș face-o bucuros de fiecare dată când se ivește ocazia. Cred în ceea ce știu și știu ceea ce cred. Regret că n-am stat înainte de toate să stabilesc o relație cu cel căruia vreau să-i expun adevărul meu. Regret că n-am iubit înainte de a judeca și n-am tăcut la ceasurile-n care se impune tăcerea.

Adesea, în spatele ortodoxiei noastre dogmatice, indiferent de domeniul de interes, se ascunde o imensă și oarbă mândrie, defensă de ambalaj a unei mari nesiguranțe interioare și a unui mare handicap în a-l iubi pe celălalt și a-l asuma așa cum este. Astăzi, sunt sceptic când mi se zice: ”-Ești deștept!”, ”ai o vorbire aleasă!”, ”ești tare!” Mi-ar plăcea să am multe necunoscute într-ale științei, și cel puțin tot atât de multe suflete ale căror simțiri să mă atingă și-n fața cărora eu, cel de dincolo de măști, să mă pot dezvălui, așa cum sunt.

Roboții au capul mare, dar le lipsește inima. Au mersul drept prin viață, dar simțirea stearpă. Cred că au adevăr și că umblă-n lumină, uitând că, fără iubire, adevărul ucide, iar lumina nu-și cunoaște scânteia de zămislire.

Să fim oameni, nu roboți! 😉

Despre patrincaandrei

Andrei Pătrîncă este medic psihiatru, creștin, interesat să-i ajute pe tineri să depășească diverse abisuri existențiale. Articolele lui Andrei Pătrîncă nu sunt scrise în manieră științifică sau teologică, ci sunt zămislite din propria concepție despre lume si viață. Mesajele prietenilor lui, postate pe blogul său, sunt scrieri care i-au atins inima și i-au marcat existența. Lectură plăcută tuturor! :)
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la Ești robot sau ești om?

 1. Lorena zice:

  am mai invatat ceva azi:)…referitor la ce ai scris mai sus despre criteriul de angajare in alte state cred ca ar fi super sa se faca si la noi asa ceva…daca ar exista colaborare si armonie in colectiv cu siguranta am avea mult mai multe reusite.Si am observat si eu,in putinul timp pe care l-am petrecut in spital pana acum ca e foarte importanta conectarea afectiva in meseria unui cadru medical si ca un zambet si o vorba dulce pot vindeca mai mult decat o tona de medicamente in orice boala.

  • „daca ar exista colaborare si armonie in colectiv cu siguranta am avea mult mai multe reusite.”, cu condi’ia, totusi sa fie toti profesionisti! Altfel, degeaba suntem oameni cu totii si ne iubim, si radem si trenul pleaca cu acceleratia la maxim pe linie, fara conductor, doar pentru ca ne-a placut sa radem si sa facem glume, ca oamenii! Omenia merge si este buna oricand, numai ca uneori trebuie dublata de profesionalism si stiinta si o anumita conduita! „Merge si asa”, doar pentru ca suntem oameni cu totii, „uneori nu merge”! De la un „merge si asa”, poate cadea un avion! La circ merge sa fii circar si destins, alteori iti trebuie o anumita etica profesionala, care nu face pereche buna cu pamfletarii! Daca angajezi un „circar”, doar pentru ca face pe toata lumea sa rada in jurul lui si nimeni nu mai munceste, nu cred ca este un castig in defavoarea unui bun profesionist, care stie cand este de glumit si cand trebuie sa-si faca treaba cu seriozitate, concentrare si devotament! Uneori este vorba despre atitudinea fata de munca! Este adevarat ca multi slabi profesional, prefera colaborarea! Ar fi bine sa colaborezi, cand fiecare membru este bun profesionist! Este mult de comentat aici, dar cred ca ati prins „nuanta”!

 2. Da…. „Astăzi, sunt sceptic când mi se zice: ”-Ești deștept!”, ”ai o vorbire aleasă!”, ”ești tare!” Mi-ar plăcea să am multe necunoscute într-ale științei, și cel puțin tot atât de multe suflete ale căror simțiri să mă atingă și-n fața cărora eu, cel de dincolo de măști, să mă pot dezvălui, așa cum sunt.” adevarat.

 3. mihaela zice:

  Da, da , da… da la tot ce ai zis mai sus Andrei … Si un foarte mare DA in dreptul meu la capitolul: „Regret că n-am iubit înainte de a judeca și n-am tăcut la ceasurile-n care se impune tăcerea.”
  Andrei …Dumnezeu ne lucreaza vietile ….

 4. Mi-a placut foarte mult conversatia d-voastra . Am 65 de ani si recunosc ,ca mai am de invatat inca multe lucruri de la oameni tineri si f. destepti . Deasupra de toata scoala predomina intelepciunea care vine de SUS .Cit pentru mine personal , am invatat ca nainte de prejudecati sa ma apropii cu sinceritate de cei cu inima zdrobita de necaz si sa pling cu cei ce pling ……D-nul sa fie alaturi de familia indurerata !!!!!

 5. Pingback: Ești robot sau ești om? | File din jurnal

 6. GHERDA zice:

  sal .unul din lista mea de ,,prieteni ” de pe FB [ DAN ARMANO ] S A DERANJAT acum 3 zile si ma blocat fiindca am facut referire la Biblie in legatura cu un mod de a eradica minciuna oamenilor ,ridiculizand Biblia si citatele din ea ca ,,fiind misticisme ,apologia fricii ,a religiei”.,mi e mila de oamenii acestia .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s