Ce fel de „gelos” esti?


barbat_gelos_01_6c67baaeecGelozia, „invidia din relatie, este una dintre cele mai dureroase si nocive experiente umane. Cel gelos se teme ca nu va fi iubit asa cum el iubeste, ca toata dedicarea lui nu e de ajuns pentru a salva iubirea, ca ar suferi enorm daca ar afla ca exista un altul/o alta, ca nu va mai fi el si nu va putea merge mai departe fara celalalt.

Gelozia se manifesta diferit de-a lungul vietii. Copiii manifesta o gelozie agresiva, instinctuala, in vreme ce gelozia adolescentina e insotita de melancolie si depresie.

Dar haideti sa vedem cum observa Freud ca se vadeste gelozia in dreptul persoanelor adulte! Sa ne facem si noi inventarul si sa vedem pe unde ne gasim la acest capitol:

1. Gelosul „concurential”. Daca iti este proprie acest fel de gelozie, traiesti durere pentru partenerul pierdut si te simti umilit, in vreme ce nutresti simtaminte dusmanoase fata de potentialii rivali. Nici macar gelozia concurentiala nu este rationala, inradacinandu-se adanc in inconstient.

2. Gelosul „proiectant”. Daca te incadrezi aici, atunci gelozia ta provine din propria infidelitate sau din impulsurile spre infidelitate ale tale, pe care le refulezi (le izgonesti in inconstient). Cu cat ai tendinta mai mare de a fi infidel, cu atat il suspectezi mai tare pe al tau partener de viata. Iti eliberezi constiinta ta, proiectand pornirile spre infidelitate asupra celuilalt. Astfel, iti demonstrezi ca partenerul nu e mai bun decat tine. Iar atunci cand esti acuzat tu insuti de infidelitate, raspunzi: „eu am dorit sa fiu infidel, dar la mine e altceva”, „raceala ta afectiva m-a condus la a-mi cauta un altul”. In orice caz, e mai usor sa-i atribui celuilalt infidelitatea si sa te simti ranit de infidelitatea lui, decat sa-ti asumi si sa-ti prelucrezi infidelitatea.

3. Gelosul „delirant”. Esti incapabil de munca, devii usor, usor, un real pericol vital pentru altii si pentru tine. Esti suspicios si peste masura de interpretativ, te macina permanent posibilitatea de a fi tradat in dragoste, in continuu ii reprosezi partenerului de viata ca se gandeste sa te insele. Freud considera ca, la baza acestei forme de gelozie, stau impulsurile homosexuale refulate: gelosul se simte inconstient atras de cel cu care este -in imaginatia lui- tradat, asta ii provoaca teama, iar rezultatul este eruptia deliranta a agresivitatii.

O educatie centrata pe cultivarea simtului sanatos al valorii de sine previne instalarea geloziei. Cu cat stima de sine este mai alterata, cu atat esti mai gelos. Cu cat copilul are experiente mai bune de relationare cu parintii, cu cat ocrotitorii copilariei lui l-au ajutat cu mai multa dragoste sa depaseasca conflictele din primii ani, cu atat e mai probabil ca el va reusi sa invinga usor gelozia.

„Suntem două libertăţi. Dragostea noastră nu e umilinţă, e o mândrie. Nu vreau să te copleşesc, să-ţi limitez viaţa numai la mine. N-aş avea nicio bucurie să am alături de mine un prizonier. Nu-ţi cer decât dragostea ta. Aceea e a mea si numai a mea. N-o împart cu nimeni. Aşa cum nici tu nu vei împărţi cu nimeni dragostea mea. Dar dincolo de dragoste eşti liber a trăi cum vrei”.

Ionel Teodoreanu – „Lorelei”

Despre patrincaandrei

Andrei Pătrîncă este medic psihiatru, creștin, interesat să-i ajute pe tineri să depășească diverse abisuri existențiale. Articolele lui Andrei Pătrîncă nu sunt scrise în manieră științifică sau teologică, ci sunt zămislite din propria concepție despre lume si viață. Mesajele prietenilor lui, postate pe blogul său, sunt scrieri care i-au atins inima și i-au marcat existența. Lectură plăcută tuturor! :)
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Ce fel de „gelos” esti?

  1. Camelia zice:

    Dragostea leagă cu libertatea; astea precum cuvinte ale mele la acelea citate din Lorelei.

  2. Camelia zice:

    Gelozia e neputinţa de-a „păstra” persoana iubită.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s