Spiritualitatea orientală descurajează psihopatia, ”cultura” apuseană o încurajează


chineseBaby_2443033b”Timpul potrivit pentru a influența caracterul unui copil este cu o sută de ani înainte de a se naște”

William Ralph Inge

                Psihopații, ”piticii morali”, oamenii lipsiți de conștiință, fără milă, care nu se simt niciodată vinovați sau rușinați, au fost, sunt și vor fi până la sfârșitul veacurilor, în orice spațiu sau cultură. În mod ciudat, în țările asiatice, tulburarea antisocială de personalitate înregistrează cote cuprinse între 0,03-0,14%, impresionant mai mici decât în Occident, unde sociopatia atinge o persoană din 25. De ce oare?

Sociologii sunt de părere că societatea vestică permite, încurajează și chiar apreciază exprimarea trăsăturilor psihopatoide: impulsivitatea, absența remușcărilor și a responsabilității. Centrarea societății vestice pe individualism, alături de manipularea angajaților și așteptările sociale sporite creează cadrul germinativ al personalității antisociale.

În opoziție cu ”civilizația” vestică, teologia Orientului Îndepărtat insistă asupra conexiunii care se realizează asupra lucrurilor însuflețite. Conștiința, simțul obligației față de alții bazat pe atașamente, își are rădăcinile tocmai în acest spirit al relaționării. Chiar dacă, emoțional, un individ e predispus spre o tulburare de personalitate iresponsabilă, faptul că trăiește într-un mediu care insistă pe relaționare îi poate conferi o înțelegere strict cognitivă – dar, totuși, suficientă- a obligației personale.

O înțelegere intelectuală a faptului că nu îi poți răni pe semeni după bunul tău plac nu înseamnă conștiință, e drept, dar poate fi de ajuns pentru a stopa comportamentul antisocial al unora care, dacă ar fi trăit într-o societate individualistă, s-ar fi manifestat în adevăratul grotesc al lăuntrului lor.

Martha Stout, psiholog clinician și profesor universitar la ”Harvard Medical School”, afirmă faptul că e mult mai greu pentru o familie americană să îndrepte un psihopat din cadrul ei, pentru că sunt prea multe voci în societate care-i dau lui dreptate. În schimb, dacă ar fi crescut într-o familie orientală, unde respectul pentru viață este o valoare fundamentală, unde părinții lui, profesorii, colegii de joacă și chiar starurile de la televiziune ar fi avut aceeași atitudine de considerație față de semeni, cu greu și-ar fi dat curs pulsiunilor de ordin psihopat. Și asta pentru că, spune aceeași doamnă Martha Stout, ”psihopaților nu le pasă de lumea lor socială, însă vor și au nevoie să se armonizeze cu ea”.

Despre patrincaandrei

Andrei Pătrîncă este medic psihiatru, creștin, interesat să-i ajute pe tineri să depășească diverse abisuri existențiale. Articolele lui Andrei Pătrîncă nu sunt scrise în manieră științifică sau teologică, ci sunt zămislite din propria concepție despre lume si viață. Mesajele prietenilor lui, postate pe blogul său, sunt scrieri care i-au atins inima și i-au marcat existența. Lectură plăcută tuturor! :)
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Spiritualitatea orientală descurajează psihopatia, ”cultura” apuseană o încurajează

  1. ialina2 zice:

    Dintre cei 7 miliarde de oameni de pe aceasta planeta,sunt si cei cu boli psihice, dar care mai mult sau mai putin, sunt integrati social. Si ei sunt oameni .Unii dintre ei „dau clasa”,altora lenesi si indiferenti.Un exemplu este castigatorul premiului Nobel,Jhon Nash,a carui viata este prezentata in filmul:”O minte sclipitoare”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s