6. „Dragostea” sexuală. Vezi dacă te regăsești!


jupiter-in-astrologiePuțini dintre noi îmbrățișează acest tipar din nevoi strict sexuale. Cei mai mulți se refugiază în dragostea sexuală pentru a nu se confrunta cu problemele emoționale de fond. Adesea, în spatele tiparului compulsiei sexuale, se găsește depresia, însingurarea, stima de sine scăzută, golul existențial. În familiile de origine, părinții au un istoric de abuz de alcool, droguri, jocuri de noroc sau alte dependențe. La acest tipar al dragostei sunt împinși mai cu seamă bărbații. „Cultura așteaptă o anumită obrăznicie sexuală de la băieți, nu de la fete” (Alon Gratch). În plus, bărbații au nevoie de o perioadă mai scurtă și o stimulare indirectă pentru a se aprinde. De aceea, ei aleg mai des refugiul în sexualitate pentru a face față conflictului emoțional.

sexual dependece                Cum îți dai seama că partenerul tău are o problemă cu tiparul dependenței sexuale:

-nu este interesat să fie cu tine în momentele și în locurile unde sexul nu poate avea loc

-acționează prea repede, e seducător agil, carismatic

-simți că ești presată sau manipulată sexual

-te seduce să faceți sex la telefon

-idealizează trupul și frumusețea ta, dar simți că nu este interesat de cine ești tu

-pune camere de luat vederi când faceți sex

-merge adesea în baruri de streaptease și are parte de dansuri în poală

-îți spune franc în față că și-a înșelat prietenele de dinainte, fără nicio urmă de regret

-îți cere să te implici în practici sexuale despre care tu crezi că sunt ieșite din comun și cu care nu te simți confortabil, dar mergi mai departe, gândindu-te că faci ceva special pentru el

-ceilalți îți spun că nu este potrivit pentru o relație cu tine, numai ție ți se pare adecvat

-obișnuiește să întrețină relații sexuale cu alte fete, atunci când voi sunteți certați/despărțiți

couple-talking8-saidaonline                Remediul tiparului dependenței sexuale:

-desexualizarea conflictelor emoționale:

  • Un pacient care a fost violat în copilărie a crescut cu fantezii răzbunătoare violente. La maturitate, el era cel care deținea controlul, transformând „trauma în triumf” (Alon Gratch). Terapia, în acest caz, constă în a-l ajuta să conștientizeze că fanteziile lui provin din ura față de femei, la origine aflându-se ura față de mama lui violatoare
  • Sunt des întâlnite cazurile în care ne iubim partenerii, ni-i respectăm, dar avem relații sexuale agresive cu un alt partener, mai puțin respectat. În acest caz, încercăm să protejăm puritatea relației primare de violența noastră. Remediul, în acest caz, este îmbunătățirea comunicării emoționale cu primul partener.
  • Femeile care au un stil interpersonal agresiv și care au probleme cu cedarea controlului, se întâlnesc sau se căsătoresc cu bărbați blânzi, sensibili sau pasivi, ca să preia ele controlul, dar apoi își doresc ca partenerul lor să fie mai puternic sau mai agresiv, pentru ca ele să se relaxeze sau să se simtă protejate de el. Dacă vrei să înțelegi de unde vin tiparele tale sexuale, încearcă să vezi dacă au legătură cu unele conflicte non-sexuale din viața ta. Dacă ești atrasă de bărbați mai tineri, băiețoși, întreabă-te dacă ți-e teamă să fii într-o relație de egalitate. Nu cumva tatăl sau fratele tău mai mare a fost un tiran și tu generalizezi această percepție asupra tuturor bărbaților? Trebuie mereu să deții controlul, deoarece crezi că atunci când ești vulnerabil se poate profita de tine? Vezi oamenii care oferă emoțional ca fiind băgăreți? Oare nu cumva ai crescut cu un părinte băgăcios sau simți că partenerul tău e dominant?
  • Bărbații care se luptă cu impotența (și nu s-au depistat cauze fiziologice, iar impotența este doar secvențială, manifestă doar în cadrul relației) e important să verifice dacă se simt inadecvați și-n alte domenii din viața lor (carieră, de ex.). Nu cumva se simt demasculinizați/devalorizați de partenere? Nu cumva soțiile sunt acuzatoare sau intimidante?

Vă mulțumesc pentru răbdarea de a lectura și acest articol. Mai avem doar un singur episod… Rămâneți cu mine! 🙂

Reclame

Despre patrincaandrei

Andrei Pătrîncă este medic psihiatru, creștin, interesat să-i ajute pe tineri să depășească diverse abisuri existențiale. Articolele lui Andrei Pătrîncă nu sunt scrise în manieră științifică sau teologică, ci sunt zămislite din propria concepție despre lume si viață. Mesajele prietenilor lui, postate pe blogul său, sunt scrieri care i-au atins inima și i-au marcat existența. Lectură plăcută tuturor! :)
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s