Dintre „fandacsiile” tinereții


fantezii3În toiul nopții, Efimița, cu un somn mai iepuresc și cu un auz mai bun, se trezește speriată: „E revoluție!” Încearcă Leonida să o convingă că nu putea fi „reacțiunea” și cu greu își poate păstra cineva convingerile la argumentele lui solide. Dar, totuși, Efimița continuă: „Apoi, vezi? Dar… s-o mai luăm și pe partea ailaltă, să vedem ce-ai să mai zici. Bine, chiar revoluție să fi fost, să zicem. Nu știi dumneata că n-are nimini voie să descarce focuri în oraș? E ordin de la Poliție…” Efimița, aproape răsconvinsă: „De, bobocule, să zic și eu cum zici, că după cum le spui dumneata, una și cu una fac două, n-are de unde să te mai apuce omul… (stând la gânduri și iar îndoindu-se): da, bine, soro, am auzit, am a-u-zit; cum s-auz ce nu era? Ce-am auzit dacă nu era nimica?” Leonida, punând punctul pe „i”, răspunde: „Ei, Domnule, câte d-astea n-am citit eu, n-am păr în cap! Glumești cu omul! Se-ntâmplă… (cu tonul unei teorii sigure) că fiindcă de ce? O să mă întrebi… Omul, bunioară, de par egzamplu, dintr-un nu-știu-ce ori ceva, cum e nevricos, de curiozitate, intră la o idee; a intrat la o idee? Fandacsia e gata; ei! și, după aia, din fandacsie cade în ipohondrie. Pe urmă, firește, și nimica mișcă…” („Conul Leonida față cu reacțiunea”).

Cu toții avem dorințe, visări, reprezentări, închipuiri, „fandacsii”. Ele nu sunt întru totul rele. De pildă, unele pot întreține sentimentul vieții, ne pot face să ne simțim vii și încă tineri. Altele ne arată cam pe unde ne sunt valorile sau oferă informații importante despre noi, ne ajută să ne descoperim. Altele sunt singura noastră posibilitate, când ceea ce tânjim nu este realizabil. Și nu mă refer aici la reprezentările catastrofice, precum cea din piesa de teatru de mai sus, care, cu adevărat, provin din sentimentul fricii și întrețin frica. Mă refer la acele „fandacsii” timpurii, ale vremurilor copilăriei și adolescenței: fetița care își închipuie cum va fi mireasă și cum va arăta prințul ei, băiețelul care își reprezintă cum va semăna cu tatăl său, când va fi mare, și-i va urma profesia, adolescentul îndrăgostit de profesoara de limbi străine, etc. Ele își au vremea și importanța lor în dezvoltarea noastră. Și, totuși, pot fi fanteziile periculoase? Când? De ce?

fantezii2                Am întâlnit, de curând, un caz interesant. El, Alex, merge la aceeași facultate cu ea. O vede în fiecare zi. Ar face orice ca să-i intre în grații: îi cumpără ce-i poftește inima, o duce cu mașina oriunde și oricând dorește, o copleșește cu atenție și cu cadouri. Stă mereu prin preajma ei și are grijă să fie prezent la toate evenimentele ce țin de ea: petreceri, excursii, conferințe. Nu este poză pe facebook care să nu aibă like-uri sau comentarii din partea lui. E vital sms-ul de la ea, chiar dacă e lipsit de conținut și pe chestiuni paralele simțirilor lui. O singură mare problemă este: ea are prieten. Personajul nostru, săritor, omniprezent în viața ei, copleșitor de atent, este, pentru ea, un amic. Ea iubește pe altcineva. Da, îi place compania băiatului nostru, îi place să fie ascultată, apreciată, valorizată. Dar atât. În vreme ce, în fantezia lui, ea este pentru el o lume întreagă, el este pentru ea doar colegul de grupă și prietenul de distracție. În vreme ce fetele roiesc în jurul lui, multe și frumoase la trup, și frumoase la suflet, și dornice de o relație cu el, Alex e prins într-o iubire neîmpărtășită.

fantezii1                Viața ne oferă mult mai multe oportunități decât ne închipuim noi. Câtă vreme va rămâne fixat în „fandacsia” lui, Alex se va închide lor. Și-a luat carnetul de șoferi doar acum câteva luni. Va vedea, curând, că e pe un drum lăturalnic, blocat la capătul lui. Și că are două alternative: fie va rămâne acolo, captiv propriei fantezii, fie va da înapoi și va porni pe drumul cel bun. Fantezia nu ține de cald lăuntrului și nu împlinește nevoia adâncă.

Închiderea într-o „fandacsie”, de orice tip ar fi ea, ne răpește bucuria deschiderii pentru viață. Și e păcat ca, în vâltoarea iubirilor tinereții, să te îndrăgostești mai mult de visările tale, decât de oameni care ar putea răspunde iubirii tale, oferindu-ți iubirea lor…

Dacă Alex ar sta acum în fața ta, solicitându-ți sprijinul, ce i-ai spune? Cum l-ai călăuzi?

Despre patrincaandrei

Andrei Pătrîncă este medic psihiatru, creștin, interesat să-i ajute pe tineri să depășească diverse abisuri existențiale. Articolele lui Andrei Pătrîncă nu sunt scrise în manieră științifică sau teologică, ci sunt zămislite din propria concepție despre lume si viață. Mesajele prietenilor lui, postate pe blogul său, sunt scrieri care i-au atins inima și i-au marcat existența. Lectură plăcută tuturor! :)
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Dintre „fandacsiile” tinereții

  1. Iulia zice:

    Regret că dintre cititoarele paginii, și care nu sunt puține, nu au comentat acest cântec de lebădă, aproape dark. O femeie luptă până la ultima picătură pentru dragoste, ele nasc copii și conservă viața. Cu referire la acest personaj, Alex, fantezie sunt renunțarea și sacrificiul lui, căci Ea există în carne și oase, se presupune că o cunoaște, nu este căsătorită. Cu privire la femeile frumoase la trup și suflet din jurul lui, dacă tot și-a luat permis, nu e nevoie de consultații că e mai ușor pe autostradă decât pe oricare alt drum.

  2. Dor de Cer zice:

    Poti comanda inimii sa raspunda la comezi? Daca mai asteapta Alex, fata l-ar putea remarca… cine stie daca iubirea ei pentru celalalt va fi implinita? In chestiuni de acestea D-zeu rezolva problema (daca este implicat) prin turnura care o vor lua evenimentele. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s