Medicii nu sunt inamici în halate, iar medicamentele nu sunt produse pentru a ucide


În anul 2006, am terminat facultatea de medicină, iar din ianuarie 2008 lucrez în domeniul psihiatriei –întâi ca rezident (un fel de stagiu de ucenicie), apoi ca medic specialist-. Atât în perioada facultății, cât și după, am întâlnit mulți suferinzi, de boli diverse, care fie au apelat la terapia medicamentoasă, fie nu au voit nicidecum să-și accepte boala și să facă ceva pentru a o trata, fie au ales terapii alternative celei alopate. În plus, vă mărturisesc faptul că nu am niciun angajament cu nicio firmă de medicamente și niciun interes de a proteja pe cineva anume, cine se îndoiește de asta putând lesne verifica.

Vă scriu aceste rânduri dvs., tuturor celor bolnavi, care aveți nevoie de tratament medicamentos pentru însănătoșire. În ultima vreme, circulă în spațiul virtual multe ipoteze înfricoșătoare vizavi de medicația alopată: cum că medicamentele nu au efectele scontate, că fac mai mult rău decât bine, că sunt parte a unei inițiative obscure, la nivel mondial, de exterminare a populației globului. Sunt de acord cu faptul că multe medicamente au numeroase efecte secundare. Le-am văzut și eu, în practică. În cazuri excepționale, persoane cu alergii necunoscute sau cu un sistem imunitar precar nu le tolerează sub nicio formă, și au reacții ce necesită intervenție promptă la administrarea lor. Sunt de acord inclusiv cu faptul că, uneori, medicii, nu se informează cu privire la noutățile în tratament, nu se consultă între ei și, prin urmare, dau mai multe „leacuri” decât e necesar sau medicația recomandată de ei nu este compatibilă cu cea a altor specialiști care vă tratează. Dar de aici până la a-l vedea pe diavol –să-mi fie cu iertare pomenirea lui- în fiecare medic și-n fiecare medicament, e cale lungă. La stagiul de oncologie, profesorul nostru ne spunea cum mulți bolnavi de cancer își amână tratamentul alopat sau chiar intervenția chirurgicală, deși este depistată tumora într-o fază operabilă și cu șanse de eradicare completă, doar pentru că preferă alte tratamente, neomologate, neștiințifice. Se simt bine până la o vreme, nu-și mai fac nicio investigație, iar apoi se întorc în faze tardive, fără a mai avea sorți de vindecare. Și nu e un caz, sunt mii de cazuri de acest fel. Evident, cei care au trecut prin aceasta nu scriu, deși ar fi fost foarte bine s-o facă. Le e teamă să nu fie etichetați ca ignoranți.

Chiar eu, atât în perioada rezidențiatului meu, cât și de când am responsabilitate deplină, am văzut și tratat mulți pacienți. Oameni cu tristeți adânci și-n pragul sinuciderii, cu temeri care-i opreau inclusiv de la a ieși din casă, cu insomnii rebele, care nu le mai permiteau să presteze nicio muncă eficient, pe timp de zi, cu idei că ar fi urmăriți, că alții le-ar face rău și ar încerca să-i otrăvească sau cu „vedenii” și simțiri care ies din tiparul realității. Eu însumi am zis, la începutul parcursului meu medical psihiatric: „Cum poate face un comprimat să dispară vocile pe care le aude sau ființele pe care le vede cel ce vine la mine?” Și am fost uimit să constat că terapia asta, pe care o blamăm și o suspectăm tot mai mult, își face treaba. Oamenii se simt mai bine, încep să funcționeze din nou în familie, să fie buni muncitori, să ducă o viață împlinitoare.

Iubiți prieteni, poate chiar acum ați aflat un diagnostic grav și vi s-a recomandat un tratament alopat. Sunteți în cumpănă dacă să-l urmați sau nu. Vă înțeleg! E potrivit însă, în această etapă, să priviți realitatea diagnosticului în față. Dacă nu sunteți siguri de ceea ce ați aflat, mai puteți consulta un specialist, și-ncă unul, până găsiți pe cineva în care simțiți că puteți avea încredere. Și, dacă vă resimțiți viața ca pe-un dar și ca pe-un prilej, e bine să-i tăiați bolii buruienile cât mai repede și cât mai adânc.

Nu știu de ce se duc atâtea campanii, în ultima vreme, împotriva medicilor și a tratamentelor prescrise de ei. Mai ieri, a avea un medic în comună era de mare preț. Au murit mulți, în trecut, în epidemii înfiorătoare, pentru că nu era descoperit, pentru ei, remediul potrivit. Unde erau ieri cei care astăzi spun că pot vindeca, cu ale lor mijloace alternative, orice? De ce-au apărut acum, când există atâtea mijloace utile și salvatoare de viață pentru nenumărate boli de care se murea inevitabil în trecut? Nu voiesc să devin eu însumi paranoic, însă încep să-mi pun problema dacă nu cumva cei care contestă bunele intenții ale medicilor nu sunt ei parte a unor organizații nedeclarate –politice, religioase, păgâne- cu scopuri discutabile etic! Nu e treaba mea care le este identitatea. Ci eu mă simt dator doar față de dvs., cei pe care vă slujesc, care credeți încă în mine și-n corpul medical românesc, să vă spun cum consider eu că stau lucrurile: medicii nu sunt inamici deghizați, iar medicamentele nu sunt produse pentru a ucide. În schimb, dezinformarea, interesele ascunse, apetența omului spre negare și exploatarea ei de către ceilalți, da: sunt pericole amenințătoare de viață, uneori demascate prea târziu pentru a se mai face ceva…

Andrei Pătrîncă

Medic specialist psihiatru

Despre patrincaandrei

Andrei Pătrîncă este medic psihiatru, creștin, interesat să-i ajute pe tineri să depășească diverse abisuri existențiale. Articolele lui Andrei Pătrîncă nu sunt scrise în manieră științifică sau teologică, ci sunt zămislite din propria concepție despre lume si viață. Mesajele prietenilor lui, postate pe blogul său, sunt scrieri care i-au atins inima și i-au marcat existența. Lectură plăcută tuturor! :)
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Medicii nu sunt inamici în halate, iar medicamentele nu sunt produse pentru a ucide

 1. cristi zice:

  # O parte din oamenii de astazi asteapta de la medic solutie repede pentru problema lor si vindecare pe masura. Asteptarile acestea sunt creeate datorita stilului de viata alert, datorita vindecarilor supranaturale intalnire prin diverse medii oculte sau crestine,etc.
  # Am intalnit situatii in care medicii erau neputinciosi in cazul unor pacienti(unul era de natura psihica) si atunci familiile pacientilor au banuit ca se fac experimente ale unor noi medicamente,cel putin pe pacientul bolnav psihic. Si cand incepi sa suspectezi asa ceva sau chiar se intampla in realitate, reusesti a raspandi ideea aceasta multor oameni-care sunt usor influentabili in zilele noastre.
  Cred ca ar trebui sa se clarifice asteptarile pacientului si masura ajutorului oferit de medic.Altfel, se experimenteaza dezamagiri si imaginea medicului are de suferit.
  # Eu inca vreau sa imi clarific cat e de adevarata spusa asta printre oameni,precum ca un medicament il ajuta pe pacient intr-o afectiune dar ii provoaca alta. Adica iti vindeca stomacul dar iti afecteaza ficatul(e vorba de celelalte componente pe langa substanta activa dintr-un medicament).Si uite asa retinerea fata de medicamente se exprima…
  # Mai aud: „Dom’le, m-am dus la o consultatie pentru inima si de acolo am ajuns cu trimiteri pe la alte sectii si acum sunt mai bolnav decat ma asteptam.” Si cum oamenii isi povestesc intre ei pățaniile,majoritatea trag concluzia ca mai degraba nu te duci la medic, fiindca „iesi din cabinet mai bolnav decat erai inainte de a intra.”
  Si altele…

 2. adevarul este la mijloc…concernele de medicamente ar vinde si kk impachetat ca sa faca profit chiar de pe urma oamenilor amarati, si ideea lor este sa consumi cat mai multe medicamente indiferent daca sunt cu adevarat necesare sau nu, dar multe medicamente moderne sunt cu adevarat efciente si pot salva miliarde de vieti…problema este intre a discerne ce este bine sa iei si ce nu si in ce masura. In nici-un caz sa te lasi inselat de industria farmaceutica care a crescut exponential fiind probabil cea mai profitabila afacere din lume. Si apropos de credinta Sfinti Parinti ai desertului spuneau Tot cea ce este peste masura vine de la diavol.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s