Klaus Johannis e evanghelic. Și ce dacă?


iohannisM-am așteptat ca domnul Ponta, actualul prim-ministru, să folosească în discursul dumnealui argumentul religios pentru a-și lovi „adversarul”. M-am așteptat, dar nu pot spune că nu m-am întristat. Pentru că acest eveniment mi-a zugrăvit din nou o realitate tristă: confesiunea ortodoxă, de altfel respectabilă și cu valori adânci, e folosită de liderii țării noastre nu ca un cadru al întâlnirii omului cu Dumnezeu, așa cum s-ar dori să fie orice religie, ci drept un mijloc de manipulare a maselor. Psihologic vorbind, a te ascunde în spatele unei etichete, „eu sunt doctor”, „eu sunt politician”, „eu sunt ortodox și ortodox voi muri” denotă o mare tulburare în sfera imaginii de sine. Te așezi sub umbrela unui statut ca să te arăți mai puternic, pentru că ești un iepuraș nesigur pe tine, care tremură din toate încheieturile când e vorba de sine. Când nu te ai pe tine, când nu te simți valoros prin tine însuți, intrinsec, simți automat nevoia să pui în prim-plan titluri, onororuri, realizări, diplome (doctorate), instituții și chiar apartenența religioasă. De fapt, impozanții fanatici religioși au grave deficiențe la capitolul imaginii de sine. Pentru Klaus Johannis însă, lucrurile stau cu totul altfel. Dumnealui nu simte nevoia să pună în față astfel de argumente xenofobe. Nu epatează nici cu titlurile academice, nici nu se folosește de religie sau de etnie, terfelindu-le în jocul pervers al obținerii puterii cu orice preț; măcar că poporul german este unul dintre cele mai respectate și respectabile ale lumii, măcar că Biserica evanghelică luterană este cultul majoritar în cele mai civilizate și prospere economic state ale lumii, cele nordice. Domnul Johannis nu amestecă politicul cu religiosul din bun-simț, din corectitudine și principialitate. Când vine la mine un pacient nu așteaptă un discurs politic sau religios, vine să-și afle vindecarea. Aceleași așteptări le am și eu, alegătorul, de la un om politic: nu mă interesează religia domnului Ponta, nici la ce biserică merge duminica, dacă o face vreodată în afară de perioada campaniei electorale. Iar dacă se și mai laudă cu mirobolanta-i identificare cu nația română și cu cât e de spiritual, începe chiar să devină deranjant pentru mine. Am avut, de la căderea monarhiei încoace, numai președinți români și ortodocși. La ce ne-a folosit? Nu îi votez religia în care este, nici nu-i pot acorda un vot pentru că este născut român. El e acolo să mă reprezinte ca om politic, nu să mă evanghelizeze sau să mă „românizeze” mai mult decât sunt. Nu sunt, pentru mine, etnia și religia argumente valide. Din contră, aducerea lor în discuție e o frapantă deraiere de la normalul funcției la care un om politic aspiră.

Dar dacă tot e să vorbim despre confesiunea evanghelică luterană, haide s-o facem! Dintr-o perspectivă corectă și documentată istoric și teologic, nu din bârfe și lozinci animate de o încăpățânată și mândră rezistență la schimbarea-n bine, veche meteahnă de neam. E chiar așa o crimă să fii evanghelic, protestant (sau „neoprotestant”, ca să-l citez pe domnul premier, în dezinformata-i confuzie între culte 🙂 )? Ce este Biserica evanghelică din România? Ce valori aduce cu sine?

1. Biserica evanghelică luterană este o biserică creștină. Face parte din aceeași religie, religia creștină, cu bisericile ortodoxe, catolice, protestante și protestant-revizioniste. Crede în Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, Treime Sfântă și nedespărțită. Crede în Isus, Fiul lui Dumnezeu, nașterea Lui din Fecioară, moartea Lui pe Cruce, învierea din morți, înălțarea la dreapta Tatălui, mijlocirea pentru noi, revenirea în slavă spre înnoirea tuturor lucrurilor. Crede în Rai și Iad, mântuirea tuturor celor care s-au născut din nou, primindu-L pe Isus în viețile lor ca Mântuitor și Domn.

2. Biserica evanghelică luterană are minunate lăcașuri de cult, edificii de o monumentală valoare, unele dintre principalele atracții turistice ale străinilor veniți să viziteze Ardealul. Simplitate și profunzime, solemnitate și căldură, forme și fond, înălțime și apropiere, sunt doar câteva elemente ce descriu felul în care creștinii luterani au știut să-și trăiască credința și să o exprime în toate modurile, inclusiv vizual.

3. Biserica evanghelică luterană este o platformă de dialog și de întâlnire între confesiuni diferite și religii diferite. Posibil să-i reproșezi unele lucruri instituției Bisericii luterane. Unde este om, nu se poate să nu existe și greșeală. Dar un singur lucru nu-i poți imputa: fundamentalismul. Creștini de diverse orientări se întâlnesc adesea, la rugă pentru reconciliere și unitate în diversitate, în lăcașurile de cult ale Bisericii evanghelice. În niciun caz, nu vei auzi, cum au unele culte obiceiul a spune, că numai protestanții sunt buni și că ceilalți sunt răi, că numai luteranii ajung în Cer, iar ceilalți, de alte confesiuni, sunt sortiți Iadului. Un luteran te va considera întotdeauna fratele său de credință, uneori chiar când tu nu ești dispus la o asemenea apropiere.

4. Biserica evanghelică luterană ajută oameni de pretutindeni, fără a ține seama de etnie sau denominație. Asociații pentru alcoolici anonimi, pentru bolnavii de cancer, pentru persoanele cu dizabilități fizice și psihice, pentru cazurile sociale – sunt multe lucruri mari, făcute cu smerenie, departe de ochiul presei, de o mână de oameni, sași evanghelici, dedicați slujirii semenilor.

Lista ar putea continua, dar mă opresc aici. De o jumătate de mileniu, Biserica evanghelică din România dă mărturie despre sine. Evident, în spiritul civilizației spiritualității occidentale, o face cu delicatețe, discreție și respect pentru celelalte biserici. Klaus Johannis nu are de ce să se considere rușinat de apartenența-i confesională. Din contră. În tainica-i întâlnire cu sine, poate își iubește denominația și se simte bucuros de formarea-i creștin-evanghelică. Și eu nu-l pot învinovăți pentru asta. Din contră. Mă simt bucuros pentru dumnealui. Dar, încă o dată o spun, îl apreciez pentru că-și știe atribuțiile, responsabilitățile și limitările funcției. Nu am nevoie de un președinte „român”, „italian” sau „francez”. Nici de un președinte „ortodox”, „catolic” sau „baptist”. Am nevoie de un președinte care să-și cunoască fișa postului și să-și facă treaba. Alte aspecte, ce țin de exterior, nu mă interesează, câtă vreme interioritatea dumnealui inspiră încredere și conferă garanții. Klaus Johannis e evanghelic. Și ce dacă?

Andrei Pătrîncă,

Medic psihiatru,

Consilier analitic-existențial

Reclame

Despre patrincaandrei

Andrei Pătrîncă este medic psihiatru, creștin, interesat să-i ajute pe tineri să depășească diverse abisuri existențiale. Articolele lui Andrei Pătrîncă nu sunt scrise în manieră științifică sau teologică, ci sunt zămislite din propria concepție despre lume si viață. Mesajele prietenilor lui, postate pe blogul său, sunt scrieri care i-au atins inima și i-au marcat existența. Lectură plăcută tuturor! :)
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

24 de răspunsuri la Klaus Johannis e evanghelic. Și ce dacă?

 1. Paganel zice:

  Și de era baptist, tot protestant era… Dacă luteranii se revendică de la Confesiunea de la Augsburg (1530), baptiștii de la prima lor biserică din Amsterdam (1609), asta dacă nu ne mint cărțile de istorie și nu cred că-i cazul… Corect: n-are importanță ce religie are omul, dacă se pricepe la munca lui (și nu plagiază, adică fură în văzul tuturor), eu zic că începutul de mai mult decât promițător. Ponta să domnească în Republica Oltenia cu capitala la Craiova! După ce am văzut clipul cu ăi doi vajnici apărători ai domniei sale (nenea cu șapca și cel fără dinte, dar cu ochi mari), m-am prins rapid că de nu iese președinte, se poate face măcar un dentist, colea…

  • Sigur, baptistii sunt protestanti, la fel cum sunt si fratii lor luterani, reformati, anglicani, metodisti, etc. Diviziunea intre pro si `neo`pro este o chestie ce tine de mandrie si de cultul gardurilor la romani. Ce rost are sa introduci un nou termen, `neoprotestant`, ca sa aduci mai multa confuzie si dezbinare, cand, in toata lumea civilizata, vestica, baptistii sunt considerati protestanti? Dar asta-i alta poveste! Multumesc pentru comentariu! 🙂

 2. ionutneda zice:

  Da, e un punct de vedere obiectiv. Nu ne intereseaza pe noi argumentele aduse de primul ministru, dar, cred ca a tintit un anumit public, care va reprezenta probabil o majoritate a voturilor din toamna.

  • Vai de tara asta si de lumea asta… la toti le place sa fie dusi se nas…. de toti preotii…deasta nu am evoluat deloc si am stagnat.. cu tara asta pentru ca lumea crede in basme …Oameni buni puneti mana si cititi adevarul nu mai credeti in traditii si povesti ,Dumnezeu a lasat biblia cititi si vedeti adevarul si o sa va dati seama cat de mintiti putem sa fim… de cei din conducerea bisericii..;)…Am speranta ca intr-o zi o sa dea fiecare socoteala .. pentru ce a facut in viata asta.. Biserica evangheliza are ca repezentant pe Luther el a fost ars pe rug de „oamenii lui Dumnezeu” … pentru ca a descoperit adevarul ..si era impotriva minciunii… care o spuneau preotii catolici.. si jupuiau oamenii de bani..De unde credeti ca vatianu are atatia bani.. din multa cinste.? La istorie nu am fost invatati despre ce au facut unele biserici si ce o sa faca in continuare … asta ca oamenii sa nu stie si aa fie manipulati cum vor ei..;).

   • maramures zice:

    Klaus Iohanis este om iar religia e religie,nu votam religia, votam presedinte pentru Romania,imi place totusi ca nu scoate religia in fata, dar vazand cine -l sustine cu adevarat cred ca ar fii un presedinte marioneta..Dumnezeu e unul singur, e Bun si Drept
    Dumnezeu sa binecuvanteze Romania.

 3. Adina Sandau zice:

  Un articol f.bun, echilibrat. Subscriu. Felicitari!

 4. Ludwig Karlheinz zice:

  Felicitari ptr. articol.

 5. cojocaru ion. zice:

  Frumoasă pledoarie.stau și mă întreb;oare nu ar fi bine ca toți p.s.distii,din sudul Romîniei să facă ceva controale psihice?nu de alta dar poate vom avea o Romînie normală,care să creadă cu adevărat în puterea poporului Romaân nu al p.s.d.sau să înființăm o nouă religie.Sft.p.s.d.

 6. Pingback: Klaus Johannis e creștin evanghelic luteran. Și ce dacă? | agnus dei - english + romanian blog

 7. Anca Rus zice:

  Felicitări d-le psihiatru pt acest articol! E timpul sa ne deschidem cu toții ochii si sa înțelegem ca avem nevoie de schimbare….in toate domeniile! Iar cei ce susțin ideea ca s-au născut într-o religie anume si așa trebuie sa moara ( whhat ?!!?) ar fi mai bine sa se intrebe si sa înceapă sa gândească este just ce cred, credința produce vreo schimbare, are temei si mai ales sa înceapă sa gândească pt ca de-asta au creier!!!!

 8. Ciupuliga Sever Dorin zice:

  Pacat de Iohanis ca are in spate o alianta diabolica prin care nu scapa de Basescu si acolitii lui.Nici el si nici ponta nu conduc de unul singur,ci fac in mare parte ce le spun cei care i-au propulsat.Se afirma ca este evanghelic,intrebarea mea este cati evanghelici mai are in echipa???Are din cei care in ascuns au luat bani de la PDL,iar o parte i-au dat inapoi ca donatii pentru PDL.Poate citeste DNA-ul acest lucru,si cei de la justitie se autosesizeaza,si vor lua la puricat clerul in privinta aceasta.Voi crede in Iohanis ca justitiar atunci cand se va dezice de PDL si-i va aduce in fata justitiei pe Basescu Videanu Berceanu alaturi de cei deja arestati.Atunci intradevar se face dreptate,pana atunci justitia la noi ramane o utopie.Decat sa stiu ca prin votul dat lui Iohanis,aduc din nou pdl-istii la putere mai bine il votez pe Ponta.Pacat de el ca sa bagat in acesta alianta diabolica.Ca om nu am nimic inpotriva lui,

 9. Foarte frumos articolul, noi votam pe Johannis pentru omul capabil politic care are , momentan, cele mai mari sanse sa ne scoata cat de cat din putregaiul in care ne-au bagat PSD-isto-comunistii pana acum. Totusi asta nu inseamna ca ortodoxia noastra romaneasca este sub nivelul cultului evanghelic doar pentru ca viitorul presedinte e evanghelic. Evolutia noastra nu inseamna transformarea in totalitate dupa modelul occidental, inclusiv schimbarea religiei. Noi ramanem ortodocsi si ne aparam dreapta credinta, iar presedintele tarii poate sa fie si ateu si ungur sau african, nu conteaza, atata timp cat isi iubeste tara pe care o conduce, nu o fura , nu o minte si o duce spre o crestere ecconomica. JOS ponta, JOHANNIS PRESEDINTE!!!

 10. strauleanu zice:

  Religia NU trebuie sa aiba vreun amestec ,fiecare cu convingerile sale.Prestanta,bunul simt sau educatia trebuie sa primeze iar Johanis sta bine la acest capitol.Are stofa sa iasa in lume ( spre deosebire de copiiciul Ponta care gafeaza mereu ) Mi-ar fi rusine sa fiu reprezentat de plagi-ponta,Nu-si da seama cit de penibil este?Este convins ca tupeul lui ordinar si agresiv va impune un ,,adevar,,(tip PSD) oamenilor mai naivi si ne iesiti prin lume.Daca etnia este o problema,atunci nici la asta Ponta nu sta bine ca el a declarat ca BUNICUL LUI A VENIT IN ROMANIA DIN ALBANIA ( MOSCOPOLE) deci ROMAN DE 2 GENERATII ! DE CITE SUTE DE ANI SINT SASII LA NOI ?si cite lucruri bine facute au lasat ( cu care noi romanasii ne mindrim tare dar fara merit )

 11. Felicitari pentru articol! Intru totul de acord!

 12. avram Nicorici zice:

  Felicitari pentru articolul dumneavoastra , aveti dreptate caci nu religia ne defineste ci inima noastra cit de aproape e de DUMNEZEU , sa ne facem u semn al crucii nu e greu mai greu esta cind ne confruntam cu a face diferentele intre oameni ce cred sau in cine cred ori mai bine ar fi pentru cei care incearca sa ocupe o functie in stat la acest nivel sa se controleze personal daca sint pentru sau nu??
  Inca odata felicitari pentru aricolul dumneavoastra Domnule Doctor care totusi a mai stirnit putina adoare de adeschide subiectulcite ceva despre DUMNEZEU si aduce un dor de spune fiecare ce stie despre aceasta fara jigniri si injuraturi cum la ROMANI e obiceiul.Asa vedem noi cei deafara situatia in interior
  Salutari la toti si va dorim succes in a doilea tur tde scrurin.
  PS. Rominii nu-si dau seama cit de important este in aceasta ocazie sa se informeze si despre crezul celui care candideaza dar nu crezul de pe buze ci realitatea care exista in inima lui .
  Avram Nicorici ,
  California

 13. Crina30 zice:

  Un articol foarte reusit, felicitari!!! E nevoie de o schimbare de mentalitate in Romania si mai mult de o intoarcere reala la Dumnezeu. Trebuie sa ne deschidem mintea, sa nu mai fim asa indoctrinati de traditii. Cititi Biblia, Cuvantul lui Dumnezeu si veti gasi Adevarul!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s