Cum să faci față mai ușor unei despărțiri?


 1. despartireAnalizează ce s-a întâmplat! Întrebări utile: „Care au fost motivele despărțirii?”, „Când a început să nu ne mai fie bine împreună?”, „Este el/ea ceea ce îmi doresc?”, „Sunt eu ceea ce el/ea își dorește?”, „Am simțit demult că lucrurile scârțâie între noi?”. Ce conștientizez? „Chiar dacă ne-a fost bine o vreme, lucrurile au decurs în așa măsură încât s-ar fi sfârșit relația, mai devreme sau mai târziu.”, „Mai bine mai devreme decât mai târziu”. „Ce am greșit eu în relație?”, „Ce aș putea schimba pe viitor?”, „Ce conștientizez că am nevoie să primesc din partea celuilalt și nu am primit aici?” Pericolul acestei etape este obsesivitatea gândurilor. Mă gândesc, dar nu fac o obsesie din a întoarce pe toate părțile ce s-a întâmplat.
 2. Nu te întoarce din drum! După ce ai luat decizia despărțirii, se produce un fel de „romantizare a părților bune ale relației”, prin care mintea încearcă să te convingă că părțile rele nu au fost așa de rele și poate că, totuși, poți trăi cu ele. E un fel de autoînșelare. Curând, se ajunge în aceeași buclă și doar se prelungește momentul despărțirii, cu mai multe răni și traume emoționale.
 3. Ia puțină distanță! Există persoane care pot trece ușor dintr-o relație asumată și intensă la una platonică. E frumos așa și de dorit să rămâneți prieteni. Dacă simți însă că apropierea de celălalt reaprinde în tine fantezia cuplului și nu ai tăria necesară să discerni lucrurile și să accepți noua etapă, puțin spațiu între voi ar putea ajuta la aceasta.
 4. Lasă lacrimile să curgă! Dacă e timpul suferinței, suferă puțin! Ai de depășit o pierdere, durerea e parte a procesului de însănătoșire.
 5. Verbalizează! Vorbește cu cei apropiați, sună un prieten suportiv! Înconjoară-te cu oameni simțitori, miloși, empatici, valoroși! Verbalizarea te ajută să te detașezi de povara simțămintelor tale și să privești lucrurile dintr-o perspectivă relaxată și mai aproape de obiectivitate.
 6. Caută activități deconectante: fă sport, scrie un eseu, ieși în oraș!
 7. Notează-ți incompatibilitățile cu celălalt! Fă o listă cu motivele pentru care celălalt nu este potrivit pentru tine. Notează ce ai simțit negativ în prezența lui, bucurându-te, totodată, că nu vei mai simți niciodată acele lucruri ce nu-ți plăceau.
 8. Privește despărțirea ca un capitol încheiat din viață, care anunță libertatea pentru un nou capitol! Orice sfârșit deschide calea unui început.
 9. Folosește constructiv timpul rămas! Acum ai mai mult timp pentru tine, ocupă-l cu lucruri pe care ai voit să le faci demult, dar nu ai putut! Îndreaptă-te spre preocupările care te fac să te simți mai bine: curățenie, decorarea camerei, vizitarea unui prieten, plimbatul câinelui. Oricât de insignifiante ar părea, aceste activități te pot ajuta să te simți mai bine.
 10. Renunță, o vreme, să asculți muzica care-ți amintește de el/ea, să vizitezi locurile unde mergeați împreună. După un timp, când le vei disocia din minte pe unele de celelalte, vei observa că muzica sau locurile ce-ți aminteau de celălalt au valoare proprie.
 11. Caută să te simți împlinit în alte domenii din viața ta! Petrece mai mult timp cu prietenii, cu familia, înscrie-te la cursul pe care doreai să-l faci, etc. Cea mai bună „răzbunare” este să trăiești bine!
 12. chiar dacaRenunță la emoțiile negative! Gestionează-ți mânia! Te simți mânios pe tine, pe fostul partener, pe viața care v-a adus împreună! Te simți rănit! Voiești poate să te răzbuni! Aici e important să conștientizezi că e o pierdere de energie și de timp să te lași în voia simțămintelor tale sau să încerci să schimbi ceea ce nu stă în puterea ta a modifica. Nu transforma iubirea ce-a fost în ură! Te vei murdări lăuntric și vei pângări tot ce-a fost frumos între voi! Înțelege că nu e niciun profit în a cultiva în tine regrete, resentimente, ură.
  Deși s-a terminat, relația ta cu acea persoană a fost unică și specială în multe feluri. Fii mulțumitor pentru ce-a fost și deschis pentru ce va fi!
Reclame

Despre patrincaandrei

Andrei Pătrîncă este medic psihiatru, creștin, interesat să-i ajute pe tineri să depășească diverse abisuri existențiale. Articolele lui Andrei Pătrîncă nu sunt scrise în manieră științifică sau teologică, ci sunt zămislite din propria concepție despre lume si viață. Mesajele prietenilor lui, postate pe blogul său, sunt scrieri care i-au atins inima și i-au marcat existența. Lectură plăcută tuturor! :)
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Cum să faci față mai ușor unei despărțiri?

 1. Iulia zice:

  E scris de parcă însuţi ai trecut prin asta, şi îmi apare ca un mic îndreptar util, demn de a fi luat seamă. Îmi place stilul simplu, clar, respirabil, şi totuşi nu lipsit de metafore, sau imaginaţie; plus căldura sufletească.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s