Ce mi-a spus Crăciunul anul acesta?


sad-man-santa-hat-bigstDe mic, am fost format în a nu da sărbătorilor de iarnă nici semnificații religioase, nici conotații familiale sau comunitare. Apoi, de câțiva ani, locuiesc într-un frumos oraș din Ardeal unde e colind discret și liniște-n sărbătoare, oferindu-mi prilejuri de analiză interioară și de observare a spectacolului lumii. Dar Crăciunul acesta a fost unul aparte pentru mine. M-a făcut să conștientizez mai multe lucruri:

 1. E epidemie de anxietate. Suntem mai fricoși/anxioși decât anii trecuți, deși, aparent, avem mai puține motive de a fi. M-am confruntat cu cei mai mulți pacienți având simptome anxioase greu gestionabile din toți anii de când lucrez în psihiatrie, incluzând perioada rezidențiatului. Mai multă anxietate decât depresie, aceasta din urmă clasic nominalizată a fi asociată anotimpului întunecat și însingurării triste, contrastante cu bucuria celor care se reunesc în familie. Ceea ce e, fenomenologic vorbind, mai rău. Anxietatea semnifică lipsa unui suport bazal, e consecința disfuncționalității în prima motivație fundamentală, pe care se clădesc toate celelalte motivații. Când un om e anxios peste măsură, are probleme la însăși temelia construcției sale lăuntrice. Nu se poate clădi nimic pe anxietate, pentru că anxietatea nu te lasă să ființezi, darămite să ajungi la împlinire.
 2. „Timpul zboară”. Îmbătrânim mai repede, sau ni se pare, și nu ne mai facem vreme de nimic valoros, ziditor, trainic. Excepție fac job-urile multe și dependențele mereu noi, provocatoare și ridicate la rang de virtute socială: smartphone, rețele de socializare, tv.
 3. Lonely Santa girlViața ne surprinde. În general, neplăcut. Parcă nu suntem niciodată pregătiți să vedem cum ne îmbătrânesc părinții, cum vine suferința și iarna vieții peste ei, cei pe care i-am crezut cândva nemuritori. Ici-colo, se mai stinge câte unul de-o vârstă cu noi și parcă cerul inimilor noastre rămâne mereu mai sărac. Ne mai scârțâie și nouă articulațiile, obosim mai repede și facem mai puțin față stresului. Ne îndreptăm și noi… într-acolo?

Hmm, am văzut însă și oameni în inimile cărora triumfă pacea. Am întâlnit și persoane care și-au pus început frumos vieților lor și pentru care timpul nu zboară și nici nu stă în loc, ci ele trec victorioase prin timp. Am fost încântat să cunosc făpturi care și-au păstrat sufletul tânăr (nu infantil, isteric, ci tânăr), brațele deschise spre semeni și zâmbetul frumos până la capăt. Și-atunci mi-am zis: poate nu e așa de important prin ce trecem, ci cum trecem pe acolo. Poate toate aceste lucruri, pornind de la anxietate și terminând cu simțământul lipsei de sens, nu și-ar găsi locaș în noi dacă am avea atitudinea potrivită, cum spunea Langle. Dar eu mai am o credință. Că ce vedem nu e totul. Așa cum minunea Întrupării n-au perceput-o corect decât câțiva ciobani disprețuiți social și câțiva magi păgâni, închinători la stele. Eu cred că adevăratele simțuri ni le-am pierdut demult, de când am ales să vedem altceva decât strălucirea paradisiacă a Feței Lui. Întorcându-ne aici, la izvorul credinței, nu ne va durea mai puțin, dar ne va durea cu speranță și cu rost.

Ce v-a spus dvs acest Crăciun? Ce v-a transmis? Ce ați aflat nou? Cum l-ați trăit? Cum l-ați simțit?

Reclame

Despre patrincaandrei

Andrei Pătrîncă este medic psihiatru, creștin, interesat să-i ajute pe tineri să depășească diverse abisuri existențiale. Articolele lui Andrei Pătrîncă nu sunt scrise în manieră științifică sau teologică, ci sunt zămislite din propria concepție despre lume si viață. Mesajele prietenilor lui, postate pe blogul său, sunt scrieri care i-au atins inima și i-au marcat existența. Lectură plăcută tuturor! :)
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Ce mi-a spus Crăciunul anul acesta?

 1. Iulia M. zice:

  „Întorcându-ne aici, la izvorul credinței, nu ne va durea mai puțin, dar ne va durea cu speranță și cu rost.” – asa sa ne ajute Dumnezeu! Din nou, multumesc!:)

 2. Daniel zice:

  CRACIUNUL spune prin anagramare : CA UNUI Rege Cristos Lumina !!!

 3. doinita zice:

  de Craciun cerul se deschide si ierarhiile ceresti pot pasii pe pamanatul fizic.intampin cu emotie fiecare apus de soare din cele 12 nopti sfinte.stiu de asemeni ca toti maestrii spirituali se roaga pentru noi.eu incerc atat cat pot sa fiu in armonie .

 4. ileana zice:

  Craciunul meu,a fost si este foarte frumos(lasand deoparte durerea ca cei dragi nu mai sunt,dar la care ma gandesc tot timpul cu dor si speranta,ca va veni vremea cand ne vom „reintalni”)Am invatat sa ma bucur de fiecare beculet,de fiecare floare de craciunita,de fiecare bradut impodobit,de copiii care vin la usa sa ma colinde, si ce e cel mai important ptr.mine, masa luata in fiecare zi de sarbatoare cu copiii mei(stiu ca tu nu esti de acord cu asta – nu am uitat cand ai vb.de vizitele parintilor la copii – hahaha,mai inca tinere de minte – ce bine) Mi-a transmis mai multa caldura sufleteasca,mai multa gingasie,o stare inaltatoare la sfanta slujba de Craciun,o mare bucurie ca pot fi alaturi de oamenii mai nevoiasi,si CEL MAI IMPORTANT,CA STAU INTR-O CONTINUA ASTEPTARE A VENIRII „BERZEI”CARE MI-A PROMIS CA LUNA VIITOARE IMI VA ADUCE UN NEPOTEL.Si atunci,ma intreb/te intreb : cum sa nu-mi transmita acest Sfant Craciun bucurie? Bucurie pe care v-o doresc din suflet si voua,si sa va pastrati sufletul tanar,plin de pace si lumina.(Anxietatea,depresia vin si pleaca, drept este ca lasa cicatrici adanci,dar mai depinde si de noi sa nu le mai dam prea multa atentie.

 5. oana zice:

  Mi-a spus ca a trecut un an si ca in anul acesta m-am vindecat…de o iubire bolnava si neconcludenta.

 6. oana zice:

  Si ca viata intr-adevar nu e cat o vedem pe fereastra,fie ea chiar si de web:))))

 7. Iulia zice:

  Eu mi-am petrecut ziua din 25.12 complet singură. Datorită unor probleme de sănătate, nu m-am dus la Biserică, nu am ieşit din casă. Cu o stâncă peste inimă, mi-am sunat părinţii pământeşti, poate îmi poartă o supărare inexplicabilă, şi spre seară au răspuns. Nu erau supăraţi, de fapt erau chiar în starea lor obişnuită. Mama mea vitregă spunea chiar că vorbise mult la telefon în ziua aceea. Altfel, … am ascultat Radio Vocea Evangheliei, acolo oamenii cântă, recită poezii în direct, pare o familie extinsă, şi aşa…mi-am încălzit puţin sufletul acesta care nu se lasă amorţit. Altfel, cunosc exact semnificaţia Crăciunului. „…astăzi, în cetatea lui David, vi s-a născut Mântuitorul care este Cristos Domnul”. Isaia 9.6: „Căci un Copil ni S-a născut, un Fiu ni S-a dat, şi domnia va fi pe umărul Lui; Îl vor numi: „Minunat, Sfetnic, Dumnezeu tare, Părintele veşniciilor, Domn al păcii.”
  🙂
  În după-amiaza zilei de 26.12, am luat trei trandafiri superbi şi m-am dus la ei, la părinţi. … am băut un cherry foarte bun!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s