„Sus inima! Nu vă lăsați furați de moda demisiei care marchează lumea!” – interviu cu preotul ortodox Constantin Necula


Andrei Pătrîncă: -Hristos a înviat! Părinte, vă mulțumesc pentru răspunsul pozitiv la invitația noastră, precum și pentru frumoasa colaborare în slujire cu care mă onorați! Vă invit să începem dialogul nostru aflând câteva lucruri despre dvs.!

necula1              Pr. Constantin Necula: Nu sunt prea multe de aflat. În general sunt prea vizibil să mai îndrăzesc să mă mai ascund. Preot ortodox, conferențiar la Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna” din cadrul Univesității „Lucian Blaga” Sibiu, consilier al Mitropolitului Ardealului pe dimensiunea „misiune”, „pastorală” și „imagine”. Slujitor la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, președinte al Crucii Albastre din România, asociație care se ocupă cu tratarea dependențelor de drog și alcool. Căsătorit, 2 copii, zeci de cărți și foarte multe întâlniri cu oamenii, izvor și adresant final multora dintre cărțile mele. Preocupat de mântuire și de România, țara în care trăiesc cu voia lui Dumnezeu.

Andrei Pătrîncă: -Cum v-ați descoperit chemarea pentru preoție?

Necula5             Pr. Constantin Necula: Însoțindu-l pe tata la Prohodul din Vinerea mare, la Biserica „Sfântul Nicolae” din Brașov, răvășit de frumsețea cântării și a versurilor, dar și de atmosfera din biserică. Tata era un excelent virtuos al toacei liturgice, în turla bisericii desfășurându-se un spectacol la fel de majestuos ca în cântarea liturgică. Apoi, în vacanțele din satul cumnatului meu, în Căteț, când am descoperit o biserică vie, tandră și muncitoare, deși, la prima vedere, părea că nu se întâmplă nimic. Convertirea mea la conținutul teologiei s-a făcut pe când urmam cursurile serale ale unei Școli de Partid, prin 1986-1987, uimit de logica teologiei față de inventica ateismului științific. La examenul final, cu o lucrare de misiologie -aș spune azi-, „combaterea falselor credințe dintr-o sectă” la modă în preocupările vremii, am primit ca premiu de absolvire o… Biblie. Poate că nu era chemarea la preoție, ci doar la un alt mod de viață. Din acel mod de viață s-a născut preoția.

Andrei Pătrîncă: -Blogul „Tineri spre fericire” este lecturat mai cu seamă de tineri care trec prin stări lăuntrice apăsătoare. Pe de celalaltă parte, sunt mulți creștini care consideră că a simți tot ceea ce se poate simți, cu toate cele ce țin de simțire, e semn al unei credințe neautentice. De aceea, unii își maschează stările, le neagă până la paroxismul invalidant. Omul Constantin Necula resimte și el simțirile firii? Se confruntă cu frica, descurajarea, tristețea, dorința de izolare?

necula6              Pr. Constantin Necula: -Înseamnă că nu sunt un creștin autentic, după rigorile multora. Sunt atent la multe din viața mea, dar n-am făcut din creștinism agentură de scrupulozitate. Sunt optimist prin fire, cu derapajele necesare unui optimism moderat. Dumnezeu mi-a dăruit o mare încredere în El și mi-a temperat voința de parvenire sau carierism. Am îndoieli, mai ales cu privire la modul în care îmi fac datoria, iubesc oamenii cu obstinație neobosită. Obosesc uneori de preoție și, de aceea, mă refugiez în scris sau citit. O să ziceți că, la cât am scris, sunt obosit mai tot timpul, dar nu-i așa. Oboseala vine din neatenția mea la echilibru în slujire și muncă. Nu am depresiuni sufletești, dar mă țin mereu cu gândul pe buza prăpastiei, la marginea gropii. Am emoții mari la slujire și când le vorbesc oamenilor. Chiar dacă unii cred că predic cu ușurință, nu-i chiar așa.

Andrei Pătrîncă: -Ce vă ajută să mergeți mai departe, atunci când, aparent, totul se prăbușește în jurul dvs.?

Necula7             Pr. Constantin Necula: Liturghia. Conștiința mea e legată fundamental de slujirea Liturghiei, singurul reazăm și marker al vieții teologice și umane depotrivă. E important însă să spun că nu am avut parte de cutremure mari, cel mult de câteva de 4,5 -5 pe scara Richter, fiind marcat de ratarea Liceului Militar la 14 ani, când mi s-a reconfigurat toată viața. Azi, când vorbesc în unități sau adunări militare, și am câteva astfel de momente în fiecare an, înțeleg ce atent a fost Hristos cu mine să rămân ofițer, dar în alt departament al Oștirii. Mi-e foarte greu să găsesc resurse în a încuraja oamenii în situații de criză, de boală sau doliu. Dar simt ca un dar al lui Dumnezeu că o fac bine și-L iubesc și mai tare pe El pentru aceasta.

Andrei Pătrîncă: -Cum vă simțiți în întâlnirile dvs. cu propria persoană, în locuința dvs. interioară?

Necula2           Pr. Constantin Necula: -Nu prea am timp de dialoguri interioare, dar, când o fac, o fac cu maximă exigență. Îmi folosesc călătoriile pentru aceasta, timpul în care pare că șad și nu gândesc. Apoi mă ajută mult contactul cu o serie de oameni-vectori care mă țin în viață. Inclusiv foarte mulți studenți care au devenit oameni de mare calitate și de mare anduranță în misiunea Bisericii.

Andrei Pătrîncă: -Cine este Iisus Hristos pentru dvs.?

Pr. Constantin Necula: Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat. Născut, nu făcut. Cel de-o ființă cu Tatăl. Și toate celelalte consemnate în Crezul niceo-constantinopolitan, pe care l-am asumat și asimilat în întreaga mea gândire.

Andrei Pătrîncă: -Ce le-ați transmite tinerilor care consideră că viața nu merită să mai fie trăită? Tinerilor care și-au pierdut nădejdea…

Necula3            Pr. Constantin Necula: Sus inima! Nu vă lăsați furați de moda demisiei care marchează lumea! Căutați sprijin, oameni care să vă ajute, dar nu-i lăsați apoi singuri pe cei care v-au susținut, crezând că numai ei au datorii către voi și ieșirea voastră din uzura morții! Nădejdea nu se crește din îmbătarea cu apă de trandafiri, din aberanta gândire de genul: „o să fie bine!”. Nu. Uneori nu e bine, dar asta nu înseamnă că avem dinainte un parcurs al răului fără sfârșit. Lipiți-vă de Hristos! Merită!

Andrei Pătrîncă: -Mulți tineri care trec pragul cabinetului de psihiatrie mi-au spus că simt nevoia unei legături cu un duhovnic, dar le este teamă să se deschidă în fața lui. Ce gând aveți pentru ei?
Necula4             Pr. Constantin Necula: Curaj! Teama aceasta nu are un fundament real, ci unul indus. Vă aflați dinaintea lui Dumnezeu! Preoții sunt doar martorii Învierii lui Iisus Hristos, ceea ce nu e lucru puțin, și ai învierii voastre, ceea ce iarăși e un lucru mare.

Andrei Pătrîncă: În numele cititorilor blogului „Tineri spre fericire”, vă mulțumesc pentru timpul acordat și vă doresc un an duhovnicesc în care să faceți din fiecare clipă a vieții clipa cea mai bucuroasă cu putință!

Pr. Constantin Necula: Mulțumesc eu pentru posibilitatea de a mă adresa tinerilor și pe această cale! Ținem aproape! Nu doar pentru ei, ci și pentru nevoia noastră de a fi o echipă. De drag de Hristos! 🙂

Interviu realizat de Andrei Pătrîncă,

Medic specialist psihiatru,

Consilier analitic-existențial

Reclame

Despre patrincaandrei

Andrei Pătrîncă este medic psihiatru, creștin, interesat să-i ajute pe tineri să depășească diverse abisuri existențiale. Articolele lui Andrei Pătrîncă nu sunt scrise în manieră științifică sau teologică, ci sunt zămislite din propria concepție despre lume si viață. Mesajele prietenilor lui, postate pe blogul său, sunt scrieri care i-au atins inima și i-au marcat existența. Lectură plăcută tuturor! :)
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la „Sus inima! Nu vă lăsați furați de moda demisiei care marchează lumea!” – interviu cu preotul ortodox Constantin Necula

  1. Ana C. zice:

    Hristos a inviat!Felicitari pentru interviul cu un OM atat de carismatic!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s