Sexualitatea -unde e prea mult „trebuie” e prea puțin „a plăcea”-


Sad-Love-Couple-widescreen-wallpapers-with-hd-quality           Îmi este destul de cunoscut, în lucrul cu oamenii, scenariul în care unul dintre parteneri, el sau ea, se plânge de celălalt, din punct de vedere sexual. În general, „reclamantul” este cel care consideră că nevoile lui nu sunt împlinite. „-Nu știu ce se întâmplă, nu mai vrea. Mă refuză”. Investigând istoricul, observ că totul a mers bine la început. Sexualitatea era o expresie naturală, firească, a apropierii dintre ei. Apoi, dintr-o dată, s-a blocat. De ce?

Motivele sunt multe. Mă opresc asupra unuia mai puțin dezbătut. Eu îi spun „instituționalizarea sexualității”. În practica mea, am constatat că e o cauză des întâlnită în inhibarea sexualității. Unul dorește mai multă sexualitate. Celălalt nu. Cel cu nevoie mai mare face presiuni. Celălalt cedează. O dată. De două ori. De „n” ori. Până când nu mai poate. Sau până când se conformează, fără să mai simtă ceva. Câteodată, „reclamantul” simte respingerea sau apatia celuilalt. Și atunci, începe să contureze un plan: „-Între 21 și 23, avem relații intime, în fiecare seară. Tu alegi momentul. Când te simți tu bine! Dar să-mi spui! Haide să comunicăm!” Și situația nu se îmbunătățește. Din contră. Uneori, „cel reclamat” intră în mecanisme de apărare mai puternice după „contractul sexual” propus de partener.

Ce s-a întâmplat? Unde-i baiul? Nu suntem învățați peste tot să comunicăm, să vorbim despre orice subiect? Nu e bine să ne transmitem unul altuia inclusiv gândurile privitoare la sexualitate?

În cazul mai sus enunțat, de îndată ce persoana care s-a plâns a emis norme cu privire la sexualitate, relațiile intime au semănat mai mult cu mersul la fabrică în perioada comunistă, decât cu pasiunea. „-Ah, la ora X, soțul meu va dori sexualitate. Să mă prefac că muncesc! La ora X si 30, sau Y, plec de la lucru. Din când în când, dacă vrea partidul, mai și defilez. Pun masca de corporatist fericit, deși trăiesc o mare și tăcută durere. Mă simt rănit în fiecare zi, golit de mine cu fiecare act sexual neconsimțit, dar îmi acopăr constant cicatricile cu măști netede. Eu mort, măștile vii. Eu stins, măștile luminoase.”

Unde e prea mult „trebuie” e prea puțin „a plăcea”, spune o dogmă a analizei existențiale. O consider demnă de luat în calcul și aici, în ceea ce privește sexualitatea. Sexualitatea ține de un pol gingaș al ființei umane. Se interpun credințe, experiențe, dorințe, nevoi, tensiuni, etc. Sexualitatea este un vârf al apropierii dintre doi oameni, nu un substitut al acesteia. Sau, ca să mă fac înțeles, să nu crezi că poți fi „un nesimțit” în viața de zi cu zi, mințind, manipulând, lovind verbal sau fizic, și să te aștepți apoi la un răspuns sexual adecvat!

Când lucrurile merg rău din punct de vedere sexual, caută să vezi dacă nu cumva ai făcut din sexualitate un „trebuie” pe care l-ai impus celuilalt! Dacă e așa, învață să exprimi tandrețea prin alte mijloace! Un zâmbet, o îmbrățișare caldă, o privire duioasă, o zi în care să îl/o asculți, o noapte în care să admirați împreună firmamentul și cântul greierilor, o ieșire la un restaurant select, depănarea amintirilor, un „te iubesc” spus altcumva, o reasigurare că „îmi place de tine și ești important/ă pentru mine cu sau fără sexualitate” sunt lucruri mici ce pot ține aprinse marile pasiuni. Sau le pot reaprinde atunci când s-au stins. 😉

Reclame

Despre patrincaandrei

Andrei Pătrîncă este medic psihiatru, creștin, interesat să-i ajute pe tineri să depășească diverse abisuri existențiale. Articolele lui Andrei Pătrîncă nu sunt scrise în manieră științifică sau teologică, ci sunt zămislite din propria concepție despre lume si viață. Mesajele prietenilor lui, postate pe blogul său, sunt scrieri care i-au atins inima și i-au marcat existența. Lectură plăcută tuturor! :)
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s