„E foarte frumoasă viața, cu toate ale ei” – interviu cu actorul Florin Coșuleț


Andrei Pătrîncă: -Avem onoarea, iubiți cititori ai blogului „Tineri spre fericire” să-l avem  ca invitat pe Florin Coșuleț, un actor cunoscut al Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, o persoană cu o mărturie frumoasă și valoroasă în Sibiu și nu numai. Domnule Florin Coșuleț, vă mulțumim pentru disponibilitatea și promptitudinea cu care ați răspuns invitației noastre! Pentru început, v-am ruga să ne spuneți câteva lucruri din biografia dvs. pe care le considerați de referință în devenirea dvs.!

Cosulet1Florin Coșuleț: -Vă mărturisesc sincer că îmi este foarte greu să aleg momentele importante ale devenirii mele de până acum. Aș vrea însă să vă spun că tot ce am trăit are legătură cu oameni, cu oameni pe care îi prețuiesc enorm și cărora le port o mare recunoștință.

Andrei Pătrîncă: -Când și în ce circumstanțe s-a zămislit în dvs dorința de a vă îndrepta spre actorie?

10002613_155410064825713_171160903_nFlorin Coșuleț: -Altă întrebare grea. Nu conștientizez un moment anume, nu există o bornă la care să mă pot raporta. E ca aluatul de pâine. Pui acolo ce pui, frămânți cât frămânți, sau cât trebuie, pui molda pe lângă sobă, te învârți puțin prin casă și când te-ai întors vezi că dă pe afară. Așa și cu mine.

Andrei Pătrîncă: –Blogul nostru este adresat cu precădere tinerilor care trec prin experiențe de viață dureroase. Deși pare strălucitor pe scenă, capabil de a trece facil de o stare interioară la alta, de la un rol la altul, actorul are, asemenea tuturor celorlalte făpturi umane, momente de impas și, implicit, de vulnerabilitate emoțională. Ce vă ajută să ieșiți biruitor peste încercările vieții?

12314413_124048307961889_6398428772996274197_oFlorin Coșuleț: -Actorul e om și încă unul foarte vulnerabil, poate mai vulnerabil decât ceilalți semeni ai săi. Poate. Însă vulnerabilitatea e și atuul său. Un om sensibil, un om cu îndoieli, cu trăiri paradoxale, cu frici, cu spaime chiar. Cu păcate. Dar cu o dorință nebună de a trăi, de a trece prin tot ce-i este dat. Și mai are actorul ceva. Puterea de a o lua de la capăt. Mereu și mereu. Până înțelege și, uneori, chiar dacă nu înțelege.

Andrei Pătrîncă: -Ce le-ați transmite tinerilor cărora le e grea și mult încercată existența?

Cosulet2Florin Coșuleț: -Așa, de la distanță, toți suntem experți în suferința celorlalți. Când un om are un necaz sau o bucurie, bine-i să fii lângă el! De-aia îmi place mie teatrul, că-i cu deranj. E cu prezență. Așa și cu oamenii încercați. Mi-ar plăcea să-i văd în față, să-i ating cu bucuria mea de viață. Să le cânt, să le spun poezii, să plângem împreună sau să râdem. Să mă asculte și ei, că le am și eu pe ale mele. Să le povestesc despre prietenii mei care au trecut prin pușcăriile comuniste. Să vezi acolo chinuri! Să facem împreună o listă interminabilă de posibile motive pentru care trebuie să lupți până la capăt! Sau de la capăt. E foarte frumoasă viața, cu toate ale ei!

Andrei Pătrîncă: -„Țesătorul de vise” este piesa de Crăciun în care ați interpretat un personaj principal și care a adus multă bucurie în inimile celor prezenți. Pentru mine, a fost o invitație la a privi în jurul meu spre a descoperi că ceea ce caut, în virtutea viselor mele celor mai îndrăznețe, nu voi descoperi fugind, ci în comuniunea iubirii față de ceilalți. Iisus este „lumina prin care vedem lumina” („Întru lumina Ta vom vedea lumina” – Psalmul 36, 9b), El, Dumnezeu Întrupat, devenind, dintr-o dată, nu un simplu personaj istoric, ci Însuși Cel care însuflețește regăsirea noastră. Ce înseamnă, pentru dvs., „Țesătorul de vise”?

Cosulet3Florin Coșuleț: -„Țesătorul de Vise ” e o întâlnire ce țese covoare de credință și le așterne la picioarele celorlalți. E o evadare în imaginar, acolo unde putem verifica, centra, calibra adevărul, atât de măsluit, al vieții cotidiene.”Țesătorul de vise” devine un loc unde, sub un anonimat vizibil, scăpăm de frica căpătată prin „educație”. Aici spunem lucrurilor pe nume și albăstrim visele. Aici fiecare se mărturisește cuiva, fiind sigur că cineva îl ascultă și îl înțelege. Aici colindăm fără a ne simți complexați de modernitate. Colindăm precum moșii și strămoșii noștrii, păstrând astfel o traiectorie constantă, echilibrată și, totodată, identitară, a neamului în care ne-am născut.

Andrei Pătrîncă: -Domnule Florin Coșuleț, să aveți sărbători cu bucurie, speranță și dragoste! Iar trecerea dvs prin timp, în anul ce vine, să vă fie cu rod sufletesc bogat, spre fericirea dvs și a tuturor celor în inimile cărora veți semăna dorul de frumos și de bine!

Florin Coșuleț: -Amin!

Interviu realizat de Andrei Pătrîncă,
Medic psihiatru,
Consilier analitic-existențial – în supervizare

Reclame

Despre patrincaandrei

Andrei Pătrîncă este medic psihiatru, creștin, interesat să-i ajute pe tineri să depășească diverse abisuri existențiale. Articolele lui Andrei Pătrîncă nu sunt scrise în manieră științifică sau teologică, ci sunt zămislite din propria concepție despre lume si viață. Mesajele prietenilor lui, postate pe blogul său, sunt scrieri care i-au atins inima și i-au marcat existența. Lectură plăcută tuturor! :)
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s