Somatizarea – sau când sufletul doare în trup


young businessman having chest painTrecem adesea prin stări apăsătoare din punct de vedere psihic. Ne încearcă întristarea, frica, neliniștea, absența somnului, lipsa chefului, simțământul devalorizării, al lipsei de sens, etc. În primă fază, psihicul nostru reacționează la durerea emoțională prin mecanisme de apărare. Așa se protejează, așa încearcă sufletul să se scoată din situațiile apăsătoare lăuntric: evită, devine activist, agresiv sau chiar imită moartea. Dar există un prag peste care el nu mai poate trece. Atunci când suferința psihicului este prea puternică, mecanismele de apărare sunt depășite. Atunci sufletul doare în trup. Adică își convertește durerea, o transformă din durere sufletească în durere trupească. Unele dintre durerile noastre fizice, pe care le resimțim în corp, au proveniență psihică.

Nu toate durerile în trup vin de la psihic, e bine să nu devenim exclusiviști într-ale interpretării semnelor bolii! Se poate ca o durere în piept să aibă drept cauză nevralgia intercostală, angina pectorală sau infarctul miocardic. E bine să luăm în calcul orice variantă, pentru a preveni omiterea evoluției unei boli nedescoperite și netratate! Psihologizarea a toate este la fel de demonizantă ca și biologizarea tuturor și ca orice expresie a fanatismului („absolutizarea relativului și relativizarea absolutului” – Augustin). De aceea, când ne încearcă diverse simptome în corp, e important să investigăm global organismul sau, cel puțin, acea parte din trupul nostru care dă semne de boală.

Dacă evaluarea medicală a corpului denotă faptul că suntem sănătoși trupește, iar simptomele în corp încă persistă, atunci ne punem problema somatizării/conversiei. Chiar și atunci când suntem diagnosticați cu o boală în trup, dar noi avem simptome mult mai intense decât acea boală fizică, și atunci ne gândim la somatizare.

Există inclusiv o asociere între părțile din trup care ne dor și cauza suferinței noastre sufletești. De pildă, când sufletul simte că „ducem prea multe poveri în spate”, apar sau se intensifică durerile de spate. Când starea de neliniște/anxietatea este crescută, apare diareea, ca și cum am dori să expulzăm din noi ceea ce ne amenință. Când cineva ne ofensează, simțim o durere în stomac, exact în zona cea mai sensibilă a corpului nostru – zonă a plexului celiac, care dacă ar fi lovită, am muri -; este semn că o petală firavă a florii noastre lăuntrice a fost atinsă. Când ne este rănită imaginea noastră de sine, simțim greață. Și lista continuă… Unele colici, colonul iritabil, gastritele, ulcerele, durerile de cap sunt diagnostice fizice în care componenta psihică este importantă.

Dacă ați făcut nenumărate investigații medicale, au ieșit bine rezultatele, dar încă vă simțiți rău, luați în calcul posibilitatea ca a dvs. suferință să fie de natură sufletească, iar nu trupească sau nu numai trupească! Asta pentru că sufletul doare și în trup.

Reclame

Despre patrincaandrei

Andrei Pătrîncă este medic psihiatru, creștin, interesat să-i ajute pe tineri să depășească diverse abisuri existențiale. Articolele lui Andrei Pătrîncă nu sunt scrise în manieră științifică sau teologică, ci sunt zămislite din propria concepție despre lume si viață. Mesajele prietenilor lui, postate pe blogul său, sunt scrieri care i-au atins inima și i-au marcat existența. Lectură plăcută tuturor! :)
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s